Monday, February 28, 2011

aku yang absent-minded ini~

Dari answers.com:
Deep in thought and heedless of present circumstances or activities; preoccupied.So lost in thought as to be unaware of one's surroundings

Dari dictionary.com:
Preoccupied; forgetful; inattentive

Dari wikipedia:
Absent-mindedness can refer to three very different things:
  1. a low level of attention ("blanking" or “zoning out”);
  1. intense attention to a single object of focus (hyperfocus) that makes a person oblivious to events around him; or
  1. unwarranted distraction of attention from the object of focus by irrelevant thoughts or environmental events.

Dari aku?
AKU.
senangkan definition dari aku.com...

Huhuhuhu ..

Semalam dan kelmarin penghijrahan dari tempat tinggalku yg lama ke tempat yg baru telah berlaku dlm idupku ini dek kerana perpindahan tempat kje (di mana sgt tak best)
Dlm proses perpindahan tu byk benda kelakar berlaku (menjadi kelakar sbb aku bersama seorang kawan yang keja dia gelaaaaaaaaaaak je setiap kali berlaku insiden keterlupaan aku ni)..seperti:
a) Da angkut barang taruk kat luar , kuncila pintu umah tp lupa kunci kat mana, naseb baik jumpa klu tak terkunci diluar

b) da angkut barang sket2 ke kereta naik balik lupa plak bawak kunci umah(tertinggal dlm keta) turun balik, 2 kali plak tu..http://www.emocutez.com
c)ingat nak buat 2 trip ,1st trip nak unpack n empty all the storage boxes n nak pack few other things yg masih tertinggal kat umah lama ni tp terlupa plak..da smp sini (dimana perjalanannya agak jauh!) baru teringat tade boxes pon soooo nak angkut macam mana???? aiyak~penat wooo!http://www.emocutez.com


Kawan aku tu cakap aku ni nampak je macho (macho ke?) ala-ala ayu kerek pon ada..tapi bila da kenal dan bersama dlm insiden2 ini..dia kata aku ni kartun rupanya~ di sini berlakulah aplikasi proverb berbunyi dont judge a book by its cover~

Dalam kehidupan ku ini bknlah kali pertama...byk kali hilang fon, nyaris hilang fon, tak ingat tinggal mana, cari tak jumpa...macam skang ni musim kunci...tahun lepas nyaris tak pegi keje sbb terkunci diri sendiri dlm rumah, kunci tinggal dlm bilik tp bilik pon da kena kunci..2nd time same scenario luckily da pandai jadi MacGyver (siapakah??)..


Pakai fork dapat bukak kunci, tera an an?? 



Macam2 lagi la situasi yg menyusahkan...yang kena buat keja byk kali (apalah naseb)...sebab aku jenis absent-minded bak kata orang puteh... bak kata orang Melayu, pelupa la kot..tapi takdala pelupa sgt..cuma bila ngah wat menda lain n terlalu fokus..mesti yg lain terabai..ades..tensi taw ~~~

Di saat ini, aku menaip blog ni aku ngah tensi la ni... situasi ketiga di atas tula..pagi-pagi da gerak da smp umah lama nak bungkus PC n beberapa barang lagi tapi lupa bwk storage box dari umah baru..tak pasal-pasal je.. Apakah?? huhu  http://www.emocutez.com

Saturday, February 26, 2011

Pesanan Untuk Orangg Cantek2~ Dan yang tak cantek pon~

Sumber:email ...obviously not my writting (i dun write this good) but i think this is cool n need to share..


 Setiap orang adalah unik. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangannya yang tertentu. Tidak ada manusia yang sempurna kecuali Rasulullah s.a.w kerana baginda telah ditentukan maksum. Selebihnya tidak terkecuali daripada sifat lemah, buruk, hina, sakit dan bermacam-macam perkara lagi.

Anda tidak perlu berasa susah hati lantaran gemuk, tidak menarik, terlalu rendah malah cacat. Biar bagaimana keadaan anda, anda tetap unik tanpa anda alam ini tidak akan sempurna.

Memang Allah swt menjadikan manusia pelbagai rupa dan gaya. Di situlah berkuasanya Allah swt. Dia berhak dan mampu buat apa sahaja mengikut kehendak-Nya. Kita tidak ada hak untuk mempertikai persoalan itu dan ini, mempertikai itu ini.

Anda mungkin merasa rendah hati melihat kekurangan-kekurangan yang ada pada diri anda. Nah, anggaplah ia suatu kelebihan. Jika anada berasa anda buruk, ia satu kelebihan yang tiasa pada orang cantik.Anda sangka kecantikan sentiasa membawa untung ? Tidak, tidak selalunya begitu.

Kadang-kadang kecantikan membawa kemusnahan. Setelah anda dikenali sebgai cantik, ketakutan anda terhadap keburukan lebih besar daripada jika anda semulajadinya buruk.

Orang cantik fobia menjadi buruk. Setiap kedutan di wajah akan dirawat dan setiap kedutan begitu menyusahkan diri. Saat menjadi buruk pasti akan tiba, bagaimana si cantik akan menghadapi hari tua mereka.Bukankah rasa susah yang tiada kesudahan?

Kadang-kadang semut yang diberikan sayap oleh Allah swt supaya dia boleh terbang dan menerjah api. Samalah halnya kadang-kadang seseorang manusia diberikan kecantikan supaya dengan kecantikan dia boleh berbuat sebanyak-banyak mungkar untuk diberi balasan yang setimpal di Akhirat.

Tontonilah filem-filem atau drama di TV. Kisah hidup orang cantik penuh duri.Jika anda buruk setidak-tidaknya anda bebas daripada sifak riak dan takbur.
 Anggap je la dia cantek~~

Penghuni neraka kebanyakannya wanita sebagaimana sabda Rasulullah saw. Wanita itu tentu yang cantik tetapi gagal memahami untuk apa kecantikan itu diberikan Allah swt kepadanya.Dan tidak terkecuali juga yang buruk sebab dia berterus-terusan mempertikaikan kerja Tuhan.

Siapakah penghuni syurga itu, barangkali yang cantik dan dia sentiasa faham kecantikan itu ukuran manusia. Cantik pada pandangan Allah swt ialah ketaatannya terhadap semua perintah dan larangan Allah swt. Barangkali yang buruk tapi dia faham Allah swt tidak memandang rupa paras tapi apa yang ada didalam hatinya.

Wahai orang cantik, orang buruk, orang rendah, orang cacat, semuanya itu hanyalah ukuran manusia dan ukuran manusia selalu tersasar.Hargailah diri anda sebab kewujudan anda membuktikan kekuasaan Allah swt. !!!


awhhh~



like..seriously??

Saturday, February 19, 2011

Hikayat Epal Merah

Hayatilah Hikayat Tipah Si Epal Merah


Ketika masih fresh

Tipah and the geng




Tinggal kenangan


Hasil nukilan zaman study2 dulu, maybe about 4 years ago..2006 maybe..
*diane de barbarac is me..

I love Pasar Malam ♥

Sayer suke g pasar malam, sbb byk makanan!http://www.emocutez.com
Klu  malam2 lagi terasa ke'happening'annyer smp pening2 di buatnyer...
Ni baru melawat pasar malam Rabu lepas, lokasi UIA,Gombak!


Awek yg sedang membeli bontot ayam kegemaran ramai
Nasi Kerabu...my most feveret♥


Hati ayam..tak penah try lagik

Bontot ayam..pon tak pernah try..hehe

Nasi Goreng Ayam berempah

Bihun sup lomak manis

Murtabak..pergh~
http://www.emocutez.com

Fast food

Kuih Akok (betol ke spelling dia?)

Sata Ikan

Putu Buluh

Popiah Basah...hurmm lazat~

Nut+Chocolate Coated Banana  

makan dalam UIA ..rindunyer ♥
sebelom heading to Pasar Malam UIA, lepak Wangsa Walk, pekena Caramel Choc Frappes ..lazat..gemok?? pedulilah http://www.emocutez.com

Si kecik comey ni pon suker

Ma feveret!

Friday, February 4, 2011

HIMPUNAN2 KES BAHAYA

1) Satu ari tu sy lalu kat bangunan yang ada ATM mesin. Ada la kat situ sorang org tua dok tengok sy dan tiba-tiba memanggil sy. Dia cakap dia tak tau baca, so dia kasi ATM kad dia n suruh sy tolong dia kuarkan duit dari ATM mesin tu. Sy ckp tanak,klu nak mintak tolong kena cari sekuriti. Dia cakap takpela dan blah je cari orang lain tolong

INGATLAH! Semua ATM ada CCTV. Klu korang tolong dia, lepas tu dia boleh ckp korang rompak dia atau curik ATM kad dia atau mgkin ATM kad tu bukan dia punya pun. So plz berjaga-jaga dengan taktik ini


2) Sebaik saja rumah sy black-out, sy jenguk tingkap dan nmpk umah jiran sy masih ada elektrik,so sy kuar umah nak check Meter box. Tapi bila sy bukak pintu je, ada pisau menghala sy dari pintu mghalang sy dari menutup pintu itu. Kena la rompak famili sy n dicederakan jgak

INGATLAH! Biarpun blackout tetiba,JANGANLAH terus bukak pintu. Perhati sekeliling umah sebelum bukak pintu utk melihat ada pape tak yg pelik kat luar tu,bunyi ke pergerakan ke..

3) Satu lagi cerita. Mgkin pernah dengar, tapi lain sket. Pasal satu bdak pmpuan kecik nangis kat tepi jalan. Bila pmpuan tu gi tanya dak kecik tu,dia ckp sesat n bagi note yg ada alamat n suruh dia antar dak tu. Tapi bila sampai rumah tu,umah flat atau kondo slalunya,dia tekan suis loceng, terus kena elctric shock n pengsan. Bila bangun, dia dlm keadaan bogel lam bilik tu sorang2,kena rogol n rompak!
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

INGATLAH! Jadi baik hati n caring sgt pon susah zaman skang,menyusahkan diri. So sebar2 la kat kwn2 specially pmpuan, verbally pon, supaya slalu berhati2..JANGAN BAIJ SANGAT! Analisa keadaan tu betul2 dulu


(4) Satu hari tu,ada la sorg pmpuan tua kat lua umah sy pegang 2 peket gula2. Mula2 igt dia ni jiran nak kasi gula2 sbg hadiah ke apa ke. Tapi bila dia ckp, baru taw dia tu foreigner, sbb tak phm sgt apa dia cakap. Tapi sy tau dia mintak duit, so sy rasa ada benda tak kena. Terus tutup pintu n wat taktau je kat dia.

(5)Sy kat mesin ATM nak kua duit. Belakang sy ada org tua yg tetiba tanya sy boleh kuarkan duit ke tak, sbb dia try tadi tak dpt,ada butang rosak kononnya, dan masa tu sy tak perasan pon bila plak dtg nya dak kecik kat tepi sy. Bdak kecik ni menyelinap kat tepi sy tp sy still tak perasan, ingat mcm dak ni saja dok main2 je. Sekali sy nmpk dia taruk tangan kat tempat kua duit kat ATM mesin tu,nak amek duit sy. Sy terus rasa cam ada yg tak kena,sy tolak dia n amek duit tu. Baru sy terpikir yg pmpuan tua td mesti berpakat ngan dak kecik tu wat keje ni, ord tua tu distract sy supaya dak tu dpt sambar duit yg kua kat mesin ATM tu.

INGATLAH! BERJAGA-JAGALAH bila ada kat mesin ATM n perhati la sapa2 yg nmpak semacam je kat situ


(6) Parents sy da pencen, so dorg stay kat umah je. Satu petang tu, ada la sorg pemuda tak dikenali datang ckp dia kehabisan petrol dan petrol station jauh, penat la nak tolak moto ke sana, so dia mintak botol air kosong nak isi minyak nak g beli. Dia cakap dia akan bayar 3 hingit. So mak sy pon bwk la satu bg dia. Dia kuarkan duit,tp dia ckp dia takda duit kecik, dia bagi not rm100, n kata takpe, dia benarkan mak sy bagi duit kecik utk balance. Tp mak sy bkn bodo, terus dia ckp takpe amekla free je.

INGATLAH! Terang2 note tu palsu!! Sapa lah nak bayar utk botol air kosong?!! Nampak sgt taktik bodo lelaki tu!
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
(7) Kes  tragik ni jadi kat Bali. Adala satu pasangan baru kawin tgh berhoneymoon kat sebuah hotel. Msa kedua2nya tgh menyalin baju, tetiba bini dia ilang. Si laki tu risau n cari sana sini. Dia mintk tolong staff hotel tu carik jgak. Then dia pikir mgkin bini dia saje main2 ngan dia, so dia tggu kat bilik je. Lepas beberapa jam takde gak bini dia balik. So dia call report kat polis. Lepas 3 mggu, da tade berita psl bini dia tu. So dgn kecewanya dia balik mcm tu je. Dia takleh nak keje sedih sgt. SO dia Cuma travel sana sini. Beberapa tahun kemudian dia pegi balik ke Bali. Kat sana dia g tgk “FREAK SHOW” (show mcm circus tu tp taruk org2 pelik n cacat lam cage). Dia ternampak satu sangkar besi yg berkarat n kotor, ada sorg pmpuan takde kaki,badan n muka penuh calar n parut. Bila dia diganggu di atas tanah, dia menjerit seperti raksasa. Bila laki tu lihat dia betul2,dia terkejut. Dia tak cam muka, tapi cam tanda lahir merah kat muka bini dia yg ilang tu!

INGATLAH!: Bila di tempat orang,sentiasa bejaga2, banyak taktik2 penipu yg kejam dilakukan utk pelancong asing. Sbb pelancong asing susah nak dikesan n dicari di tempat org.

(8) Ini plak terjadi kat Shanghai. Beberapa tahun lepas, sorg dak pempuan report kat polis psl sepupunya yg ilang kat shoppong complex. Lepas 5 tahun salah sorg kawannya jumpa sepupunya yg ilang tu kat tepi jalan kat Bangkok thailand dok mengemis. Paling teruk ialah sepupunya dikerat kaki n diikat di tiang lampu dgn rantai besi.

(9) Kita pendekkan cerita ni. JANGAN buka pintu umah bila dengar bunyi BAYI NANGIS! Itu mgkin perangkap! Pompuan kat umah tu mesti alert ngan kes ni. Pollis ckp taktik ni penjenayah guna pita rakaman bunyi bayi nangis utk mndapatkan perhatian korg! Biasanya berlaku waktu mlm dan bila korg sorg2 je kat umah. GIRLS!! Extra berhati2!!

(10) Sy baca citer ni dalam emel dr kawan sy. Kawan dia ni, A, g kat Luo Hu Commercial City bersama 2 kwn dia,B ngan C. Luo Hu Commercial City ni pusat berdagang n pemunggahan barang tiruan di Shenzhen. Ramai orang kat situ, sbb dekat ngan stesen tren n pelabuhan Luo Ho Hong Kong. Tetiba C nak g toilet. So A dan B tggu kat luar. Punya lama tunggu si C ni tak kua2 jgak. Dorg masuk toilet tu tp tade sapa2. Panik lalu kol hp C, tp tak berjwb. So dorg call polis. Polis tu tanya ada nmpk sapa2 yg semacam tak masuk lam toilet tu. Dorg ckp tade, n tak mgkin la sapa2 boleh bwk kua sorg yg masih hidup n berat lebih dari 100kg tanpa dorg perasan. Lepas tu si A teringat yg dia ada perasan ada sorg cleaner tolak troli masuk, kemudian kuar. Polis pon crita kat dorg yg benda ni da penah jadi. Polis mmg suspek ada gang penjenayah ni yg slalu serang org dlm toilet kat kompleks yg byk org. Dorg guna cleaner utk penculikan atau perdagangan organ manusia


INGATLAH! Tolonglah berjaga2 bila guna toilet Utk sesapa je,bkn pmpuan je,laki pon!! Jgn pegi toilet SORANG2!
Bawak la sorg masuk teman
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
WALAUPUN ADA CERITA TU JADIK KAT TEMPAT LAIN, STILL KITA KAT SINI PERLU BERINGAT N BERJAGA2! PENJENAYAH SEMAKIN BIJAK, KITA TAK BOLEH AMEK MUDAH!


TOLONGLA SEBARKAN EMAIL INI KEPADA RAKAN2 DAN KELUARGA!! KALAU MELALUI MULUT PUN TAK SALAH, ASALKAN SEMUA ORANG TERSAYANG TAHU

Thursday, February 3, 2011

I..dont really wanna blog..

http://www.emocutez.com
Ok i dont really know wat to write in this blog, just create one cuz i like to read other blogs, so macam tak best asyik komen blog org lain as anonymous je..but if i feel like writing, maybe i will.. that's it..thank u.. http://www.emocutez.com ~blogwalking~