Tuesday, September 6, 2011

Selamat Hari Raya..saya rindu Friendster


Haaaaaaa cute tak? tolongla kata cute..tolongla http://www.emocutez.com

Hikshiks... tu aku buat khas untuk toman-tomanku di FB, dan laman-laman social networking yang sewaktu dengannyer.. kecuali Friendster lah, sebab Friendster da tak jadi social networking website dah sekarang, beliau bertukar menjadiiiiii...Otomen!!! tak kelakar eh? http://www.emocutez.com

Ok fine!!
Friendster sekarang da jadi social gaming site... apa kejadahnyer tu? kita tanya pakcik Wiki,

Pakcik pakcik..explain sket social gaming site tu hape...

Lalu Pakcik Wiki menjawab, "Yang sebenarnye..pakcik kecek omputeh la ye~~Social gaming commonly refers to playing games as a way of social interaction. Maka social gaming site ni ialah site where customer create account to play game with other player within the site, they can interact with each other lah... Basically, Friendster telah improvised (hopefully i used this word correctly here..) dirinya yang dulu merupakan pioneer dalam social networking website, tapi disebabkan Pakcik Mark telah menciptakan Facebook, Friendster telah dilupakan...sob sob... maka setelah MOL Global (ini Malaysia punya company ok, klik sini klu tak caya haha) telah membeli Friendster ni somewhere in December 2009, sedikit transformation berlaku... interface dia berubah...dia nampak sedikit kelakar macam ni;



Bla bla bla lagi pakcik mengeksplen...aku summarize la terus... Friendster ni tak seangkatan dengan Facebook dahla..sebab Facebook da menguasai dunia social networking ni, lalu Friendster menyelamatkan dirinya dengan menukar prospeknya untuk memperoleh keuntungan dalam jenis/kategori laman sosial yang berbeza daripada asalnya ... pergh ayat http://www.emocutez.com

OMG OMG... kemanakah haluan tulisan ku ini????http://www.emocutez.com

Maaf aku tak dengar cakap cikgu dulu, before buat karangan, kena buat rangka karangan dulu... maap maap maap cikgu..

Sebenarnya.. aku cuma nak cakap Selamat Hari Raya, lalu terkenangkan satu aktiviti ku zaman kolej2 dulu.. Selama ni setiap tahun raya aku wat customized e-greeting gituw macam kat atas nun, personalized punyer, and selalu upload kat Friendster, then copy embedded link dia tu kat page kengkawan aku, mencari glamer dah taruk muka sendiri tu kan.. Tahun ni aku cuba nak melakukannya lagi sebab aku da tak glamer ni, nak wat come back la konon (haha) tapi terkezut aku bila log in Friendster sekali kuar camni:-

Godek punya godek dah tak kemana...gamba-gamba menarik ku dengan komen-komen nostalgic ku juga hancus sama sekali, wah selambernyer mereka...sentimental value tinggi tuh!!

Aku pon lalu membuat research, kot-kotla Friendster ada 2 jenis ke...kot ada yang lagi satu yang masih ada gamba dolu-dolu tu...lalu bermulalah inteviu aku ngan Pakcik Wiki al-Pedia kat atas tu..

Rupa-rupanya Friendster dah sound dah bulan Jun tahun ni, cis aku ada log in sekali bulan May, pastu try login balik bulan August ritu...kirim salam je la... http://www.emocutez.com
In June 2011, Friendster shifted from social networking site to a social entertainment site which focus on gaming and music. The accounts are unchanged and still existing. However, all the photos, messages, comments, testimonials, shoutouts, blogs, forums and groups that the users may have had in the past may no longer be part of their Friendster account.[45] An exporting tool is provided to back-up the information of the user account. This tool has an ability to export photos to Flickr and Multiply.

Deadline given to users to export their photos was extended to 27 June 2011. Photos which are not exported by the deadline have been removed and not retrievable. [46] This has enraged many users who posted hate messages on the official support community http://getsatisfaction.com/friendster.
Ramai gak yang tak puas ati nampaknya ..huhu...kejam jugak company Malaysia ni.. redha je lah..http://www.emocutez.com

Zaman Friendster dah takda... Friendster wujudla, tapi for game freak la kot skang.. da jadi Asian version of website macam Zynga atau MySpace sebab dah focus on game and music.. aku takda explore sangat pon, tak minat game online ni... so sekarang bertahtalah Facebook...kayo Pakcik Mark..

Pape pon, rindu zaman kolej-kolej dulu berfriendster... Friendster dalam kenangan...http://www.emocutez.com

3 comments:

  1. blog friendster madia dah takdak!!!! sayangnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  2. tu a..aku baru nak copy entry guest writer yg aku tuleh psl vandalism n tips kurus tu..

    ReplyDelete
  3. RIP Friendster...pwd pon tak ingat dah,sob sob..

    ReplyDelete

Bacalah walaupon senyap-senyap..Thanks kalau sudi komen