Thursday, April 26, 2012

Bezakah antara si Babi dan Kera dengan mereka yang Neutral dalam Politik?

Camne nak pendekkan tajuk? Aku nak jugak ada perkataan babi dan kera di situ~rasa macam nak letak, "si babi dan kera yang tak suka politik",tapi macam direct sangat plak kan..hahahaha


So lu pilih la bro, lu nak jadi babi dan kera ke, atau manusia yang tuhan bagi otak untuk berfikir, mentelaah, bukan bertaqlid..

Serius aku fed-up bercakap ngan orang yang konon berdiri atas pagar dalam banyak perkara yang serius di mana aku rasa dia perlu membuat keputusan...Di manakah pendirian kau sebagai seorang manusia? Sehina-hina manusia ialah manusia yang tak nak jadi manusia...Dia nak jadi macam haiwan, yang tak dikurniakan akal..sebab tu la dia memilih untuk tidak menggunakan akal untuk berfikir, menganalisa, mengambil tahu pon tidak, konon tanak pening..abah kau la bro!

Lu terlalu selesa menumpang atas tongkang hanyut, lu ingat sebab at least tongkang belum pecah, lu masih belum tenggelam, lu boleh duduk je dalam tongkang tu tanpa peduli tongkang tu tengah menuju ke mana..Lu tanak amek tau pon sebab lu terlalu selesa..selesa yang fana..

Selalu yang cakap nak neutral konon tanak amek tahu,benci politik bla bla bla, adalah si anak-anak kroni atau anak orang kaya la, sebab dia tak pernah rasa penangan jadi rakyat sebenar.. Kalau dia bukan antara kedua-dua jenis di atas, dia mungkin seorang butt-kisser a.k.a kaki kipas a.k.a pandai bodek a.k.a a person who can sell his/her soul to get what he/she wants..Memang la boleh survive, the fake plastic tree, betul ke salah asal ko senang ko sapu, halal haram pon tolak tepi..Kipas kipas..kipas lipas..

Baca blog entry ni...hayatilah:

Atas PAGAR Makan Budi


If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor. If an elephant has its foot on the tail of a mouse and you say that you are neutral, the mouse will not appreciate your neutrality. -Desmond Tutu-

Adele masa umur 21 tahun tulis lagu Hometown Glory ni pon dah sedar yang politik ni penting..
I like it in the city when two worlds collide
You get the people and the government
Everybody taking different sides

Shows that we ain't gonna stand shit
Shows that we are united
Shows that we ain't gonna take it
Shows that we ain't gonna stand shit
Shows that we are united-Adele

Show that you are not going to stand SHIT... Show that you actually care about your country and don't just swallow all the shit shoven into your mouth..Show that you have a brain and a heart..Show that you are not a robot or a pet..

p/s: Entry ni memang laser agak setahap Aidib Muaddib the legendary virtual hero tu..tapi cam biasa, ditujukan kepada yang makan cili lah, kalau lu tak makan cili, lu tak yah sebok-sebok nak rasa pedas, kalau lu memang makan cili, meh sini gua sumbat lagi!!

12 comments:

  1. Replies
    1. bak kata matlutfi

      "aduh terasa"

      Delete
    2. bagus lah terasa, maksudnya anda masih ada perasaan..harap2 anda sebijak mat lutfi, ADA PENDIRIAN~ gua cabar lu bro..

      Delete
  2. haha.. menikam kalbu..

    sesuai buat mereka yg konon benci politik taknak ambil tahu politik..

    tak ada pendirian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi ni lah entry gua paling ganaz bro..abeh laser..boleh putus kawan punya nih..

      Delete
  3. kalau dua dua pon hampeh cammana?

    pkr=umno
    dap=capitalism
    pas=umno+pkr(split between the 2)

    bn tumbang anwar jadi pm = sama je.
    blom try blom tau, ha pergi la try it is the age of deception my dear, everyman for himself, riba has confirmed all our places in hellfire, there is a choice, but i dont think you want to hear it.

    salam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. *aku dah reply kat bawah rupanya..nah copy paste*

      oh sorry bro, ini bukan blog politik, entry ni adalah untuk anak muda (atau anak tak berapa muda) yang tanak amek tahu pasal politik, terlalu tertutup minda dek kena brainwash hari-hari dengan media perdana..sila la ke blog seperti ameno world, or al ikram, or malaysiakini, or pinkturtle, or tukar tiub, or tok pepijat dan sewaktu dengannyer untuk berpolitik..tp pasal lu tanyer dua2 hampeh klu camne? bro, apa guna pilihanraya 4 tahun sekali bro? ke lu tataw pilihanraya gunanya utk ape? ke lu tak tahu pilihanraya tu wujud sebenarnye?? (sarcastic okeh, gua tahu lu tahu, sbb lu reti spell "capitalism" ahaha).. gua malas gado a,cukupla kat FB, takkan kat blog ngn stranger tak kenal pon gua nak kena gado, penat ah..

      Delete
  4. oh sorry bro, ini bukan blog politik, entry ni adalah untuk anak muda (atau anak tak berapa muda) yang tanak amek tahu pasal politik, terlalu tertutup minda dek kena brainwash hari-hari dengan media perdana..sila la ke blog seperti ameno world, or al ikram, or malaysiakini, or pinkturtle, or tukar tiub, or tok pepijat dan sewaktu dengannyer untuk berpolitik..tp pasal lu tanyer dua2 hampeh klu camne? bro, apa guna pilihanraya 4 tahun sekali bro? ke lu tataw pilihanraya gunanya utk ape? ke lu tak tahu pilihanraya tu wujud sebenarnye?? (sarcastic okeh, gua tahu lu tahu, sbb lu reti spell "capitalism" ahaha).. gua malas gado a,cukupla kat FB, takkan kat blog ngn stranger tak kenal pon gua nak kena gado, penat ah..

    ReplyDelete
  5. eh luper, peace bro..salam! (ada macam hanis zalikha tak? ahaks~)

    ReplyDelete
  6. hehehe , there no way to hate politics but dont stop to seek the truth , nice entry :D

    ReplyDelete

Bacalah walaupon senyap-senyap..Thanks kalau sudi komen