Sunday, August 5, 2012

Filem In Time dan Kehidupan di Malaysia

gua printscreen fb sasaorang..
Yup betul..jangan salah kan kementerian, depa bleh buat apa? depa takdak kuasa kot..kuasa semua di tangan rakyat..http://www.emocutez.com

Ok lah aku tanak citer pasal benda ni secara direct la , nanti kena attack lak ngan hang kebun, panglima ludah, penyokong panglima ludah dan sebagainya seolah-olah seperti blog gua ni blog politik plak kan http://www.emocutez.com

Gua cuma rasa gua leh relate dengan sebuah filem lakonan Justin Timberlake bertajuk In Time..
"For few to be immortal, many must die"
Here is the Wikipedia link for info
Dalam citer ni, manusia dah diubah genetik amende ntah untuk stop penuaan (tak tua-tua la jawabnye) start umur 25 tahun.. Nyawa dorang bergantung pada jumlah masa yang dorang ada di mana dorang leh nampak kat lengan dorang.Dan pada masa tu jugak masa yang ada kat dorang adalah duit dorang, untuk spend beli or bayar anything. So this is the extreme deep meaning of the expression "Time is Money".. Time is also their lives now..

The society dibahagikan kepada dua,...pertama orang-orang kaya (yang kebanyakan da tua,almaklumla depa ada beratus tahun dalam simpanan) yang kind of control the system..


Orang kaya tunjuk "best" sambil pakai kot semart-semart-Gambar hiasan

Kedua plak ialah working class, who has to just blindly and powerlessly adhere to the system..working class ni muda-muda ja, sebab kebanyakannya akan mati tak cukup masa dalam simpanan..

Working class plak yang kena kerja macam kuda padi-Gambar hiasan lagi..

The working class kena keje kat kilang setiap hari untuk mendapatkan gaji iaitu masa 1 hari (24 jam la) dan menggunakan setiap jam yang dorang ada tu untuk beli keperluan harian macam makanan (breakfast lunch semua, 3 jam untuk bayar secawan kopi, 2 jam untuk tambang bas, tapi kebanyakannya jalan kaki je untuk berjimat)

Setiap hari harga barang-barang dan tambang naik..semalam beli kopi 3 jam secawan, hari ni dah jadi 4 jam secawan, gaji dorang (yang berupa masa tu) tak naik pon, tapi kalau lambat ke ape ke kena potong (itulah yang berlaku kepada watak Justin)

Satu malam tu masa lepak kat bar, ada sorang laki kaya yang berumur 100 tahun lebih (tapi nampak muda la since depa stop penuaan pada umur 25 tahun) yang ada lebih seabad kat tangan dia (10 tahun = 1 dekad, 10 dekad=1 abad=100 tahun). Lalu ada lah geng perompak ni yang selalu merompak tapi tak penah kena tangkap oleh the Timekeeper (polis la) sebab perompak ni tak sentuh orang kaya, cuma orang miskin (sound familiar eh?) nak merompak si orang tua kaya ni..Disebabkan dia dari zon orang kaya tapi sesat ke zon orang miskin, Timekeeper takde disitu untuk tolong dia..Justin yang tolong selamatkan dia..

Lalu dia cerita kat Justin dia tak kisah mati sebab dia da tak larat nak hidup..Masa yang dia ada memang banyak, walaupon badan masih muda masih kuat, namun minda dan jiwa dia da tak larat..Lagipon dia rasa tak adil sistem ni..Justin pon pelik,orang tua tu explain, sebenarnya kami di zon kaya ni yang control the sistem dan merompak masa orang miskin, the whole thing (genetic alteration and everything) diciptakan supaya golongan kaya elite ni boleh hidup lama or they call immortal..orang kaya kan sentiasa nak hidup lama, nampak muda (tak tengok iklan? yang kosmetiknye, yang ubat-ubat kesihatannya)

So dia cakap "For few to be immortal, many must die".. "Few" ialah orang kaya (menteri-menteri,VIP, bussinesman) , "many" ialah orang yang bekerja (pekerja kilang,cleaner, cikgu, tukang masak, pembuat roti canai,).. dan ini diwarisi turun temurun lah..yang kaya semakin kaya, keturunan bawah pon dok kaya lagi, yang miskin terus miskin, tukang kasut selamanya hingga ke cucu cicit..

Kenapa diorang takkan boleh kaya? "Simpan arr sikit-sikit kumpul modal buat bisnes.." senang pakai tokak ko la bro! Kalau cost of living (kan aku cakap setiap hari kos meningkat, harga kopi pon naik, tambang bas pon naik) ko nak simpan celah mana?? By the time ko rasa ko cukup simpan, tetiba tak cukup lak nak beli beras kat famili ko, bocor simpanan ko..Dah tu bila nak dapat modal? Selamanya miskin la jawabnya bro..http://www.emocutez.com

Sekarang gua da cerita panjang-panjang ni kan, agak-agak kepala otak korang da boleh bukak tak? Kenapa cost of living keep increasing? Serius ke pihak kerajaan dan kementerian segala tu tak dapat control? They can't help us, the people? Is it true that all the blame should be put on the seller, the supplier etc? So apa fungsi kerajaan? Tengok je working class suffer? Bila complain korang keluar statement "Jangan salahkan kami"? That's it? http://www.emocutez.com


Ada lembu nak jagger...-Gambar hiasan lagi okeh? Gambar hiasan memang best..

P/s= gua baru lepas jumpa sorang member gua yang nak ajak gua join MLM, dia dan dia punya upline-upline tak habis-habis sebut camni,"kos sara diri makin meningkat, tahun ni RM4000 sebulan mungkin cukup, tapi 2020? Najib tetiap hari keluaq tv (ni fakta depa la aku pon tak taw, tutup tv je pon setiap kali keluaq muka Najib) dok kata rakyat kena berusaha dapatkan lebih dari 1 enjin, makna kata income source must be more than one, baru boleh survive.. kita kena rebut peluang dok ada.." bla bla bla air liur dijual, ko terima mentah-mentah je kan apa menteri kata, tanpa ko pikir or kaji kos sara diri kat UK or negara-negara luar, dibandingkan ngan Malaysia, barang naik itu naik, gaji tak naik, tapi pekerja asing masuk banyak, rakyat kita menganggur, gaji maid indon basic nak bagi RM700, warganegara sendiri basic ada yang RM300 ja, rumah kampung dilupuskan buat condo mahal-mahal, orang singapore orang arab yang beli, orang sendiri dok menyewa sarang merpati..sebab? kos hidup semakin meningkat..how come you don't see any of these?http://www.emocutez.com

0 comments:

Post a Comment

Bacalah walaupon senyap-senyap..Thanks kalau sudi komen