Tuesday, July 9, 2013

Ramadhan and the famous Puteri Awani

Selamat Menyambut Ramadhan Mubarak untuk tahun 2013..
Alhamdulillah..I've made it, I mean you and me made it this year to enjoy this feast in Ramadhan, thanks Allah swt..Semoga tahun ni kita beramal lebih dari last year dan up sket pahala yang dikumpul dan kurangkan sikit bilangan pahala puasa yang dipotong-potong dek kerana kita tak menjaga mulut, mata telinga dan segala-galanya..in sya Allah...

Sangat bersopan tulisanku kali ini kerana menghormati bulan Ramadhan..aiceh ceh~~

Ok I am sure, deng sure yang most of the Internet silver surfer memang tahu sangat dengan nama Puteri Awani seperti yang tertera di atas tajuk sana nun.. This entry is about her, but not to bash her, but to bash everybody else (including me oh yeah).

Can it get any cuter?
Dulu zaman sekolah ke unibesiti ke gua sangat konfiden yang most of us akan ada jenis-jenis or golongan or spesis yang kita macam tak bleh blah, tak bleh pandang habaq ang.. Kalau laki hat stok poyo bajet macho hot bagai, kalau pompuan plak hat stok gedik nak perhatian bajet cun bagai..Kalau orang Kedah ni kata PULUN..bukan pulut eh, pulut sedap, tambah pulut sekaya..ni pulun kira kata overdo la dari segi attitude dia nak impress orang, nak attention, kalau cun dia berusaha nak tunjuk dia cun, kalau pandai dia berusaha nak tunjuk pandai..kira total opposite of low-profile lah kan..

Tapi yelah zaman kita, the 90's kids (if you're not the 90's kids pon, please dont leave yet, read), mana la dok pakai handphone canggeh boleh rekod video bagai, computer pon tak setiap rumah ada lagi masa tu. Youtube pon takdak lagi rasanya. So sepoyo-poyo segedik-gedik sepulun-pulun spesis tu yang kita kenal masa tu takat kita-kita je la yang tahu. Kalau budak poyo sekolah A kat Sungai Petani la contoh, tadak la sekolah B kat Kuala Terengganu nak tahu pon pasal budak tu. Taktaw dan tadak modal pon nak ngata (standard la spesis camni memang selalu kena ngata ja).

Tapi kini, aku tengok semakin menjadi-jadi budak zaman sekarang.. Kat Facebook paling dasyat lah..Niat orang dewasa macam kita (belom tua ye,dewasa) berFacebook sebab nak keep in touch ngan kengkawan, nak cari kenalan lama, semua dok jejauh beranak pinak, nak lepak di alam nyata agak susah sebab semua dah ada komitmen sendiri. Facebook la tempat kita nak virtually lepak ngan geng sekolah lama kita, at the convenience of just staying at home, while cooking, while babysitting, while making love with hubby/wifey (bunyi sungguh "adult" di situ). So this is kinda what we THE ADULT do on the net,on Facebook.

Share gambar makanan, show off baby dorang yang cute, dapor diorang yang baru renovate, kereta punya sport rim.. yes, that's what we all use Facebook for most of the time (even tho sometime it doesnt make any sense).. And that is us..the adult...

So about the kiddos, haishh..lawak pon ada..sedih pon ada..dorang guna Facebook macam tempat meraih perhatian dengan cara yang paling..dumb..memalukan..lucah pon ada..pointless motiveless..I know not all, not to say that we adult ni pon buat semua benda betoi ja kan, tapi at least luckily Facebook muncul bukan zaman kami masih remaja dan tawar garam lagi,kira dah banyak garam gak la dah makan..so takde la kami dirosakkan oleh Facebook mahupon merosakkan tujuan "baik" Facebook.

Apa yang bebudak muda skang buat yang merisaukan aku nih?

Most of the printscreen berikut adalah dari page Facebook Kepala Hotak Kamu (sopan kan?) sebagai contoh aktiviti-aktiviti remaja sekarang di Facebook..henjoy:

Ni salah satu yang paling common..update status mintak LIKE, ape ke besar sangat LIKE tu???

Astaga..kot ye pon nak merepek konon nak nampak cool sebagai awek yang funny, merepek ngan member sudahla..

Ni lagi lah, di manakah letaknya malu mu gadis?? Demi sekelumit perhatian? siap public siot post ni

Post pasal korek hidung publicly dah satu hal, boleh plak dingaku-ngakunya korek bawah mende tah lagi tu..adoiyai

Ni plak mintak LIKE dengan cara paling "puitis"..

Mak aku dulu siap sound lagi kalau aku sebut-sebut pasal "cuti pompuan" dan perkara yang berkaitan dengannya di depan bapak aku, mak kamu??
Kalau korang yang dewasa-dewasa ini melayari page Kepala Hotak Kamu tu, keinginan nak kawen dan dapat anak pon boleh hampir dilupakan sebab takut dengan generasi baru yang ngarut sangat ni, kalau kita ada anak zaman ni, macamana nak pastikan dorang tak jadi macam ni? Aku je la kot rasa cuak.. Page ni pon takde la bagus mana, keja nak mengaibkan orang je..konfem budak muda punya keje gak..

So dari page ni jugak aku discover pasal Puteri Awani nih, video dia viral kat ruang maya Malaysia ni sebab dia wish happy anniversary yang ke err...seminggu... kat BF dia.. Seminggu bai, seminggu dan dipanggil anniversary..hit me!

Aku takkan share link video tu yang telah diupload balik oleh moron-moron tua yang nak raih viewers rating, gimme a break, moron-moron tua tu nak syer saham kat akhirat jugak ke? Selagi dia upload selagi typical Malaysian dok pi komen kutuk teruk-teruk, selagi tu syer lu pon meningkat bai..

Memangla diakui apa kejadahnya lah adik oi, baru seminggu, dah beriya bagai, yang boyfriend dia pon tak payah ceritala, tak setaraflah dengan kecomelan awek tu tapi bajet hot giler, dah sebab diorang ni semua bebudak lagi, ko nak poyo bajet ke apa lantaklah..Kita boleh nasihat, guna contoh dorang tu sebagai iktibar kat anak buah kita.. Ini yang over ni, kutuk bukan-bukan kat segenap ruang maya ni, motif?

I mean come on, people make mistake and this girl is like, tak sure umor berapa tapi macam baru nak amek SPM je, troll tu tahan lagi bila dorang buat gambar dia sebagai meme la apa tah tu, tapi yang siap komen:
"macam monyet la",
"harap muka comel tapi bodoh",

Siap ada komen lucah cakap pasal seks and everything, yang komen tu pon dua kali lima je..you guys arent any better...Sangat sedih tengok Melayu macam ni (yang komen tu memang Melayu je pon..)
Tengok budak muda skarang, i know your stupid typo kid..Malu mak bapak ko budak

Ada lagi komen "dah ditebuk BF dia la" ape la, perlu ke komen yang macam tu? Kalau benda tu tak betol, ko dapat dosa dia free je, seronok? Suka? Ni komen gang bang ni, noob sangat budaknya, baru belajar perkataan tu ke apa, sebok nak tunjuk pandai.. Takde sense of respect kat perempuan langsung. Dia bukan tengah bertelanjang bogel sampai ko nak pikir sejauh tu..ohhh kuningnya otak remaja zaman sekarang ya Allah!

Kalau aku jadi Puteri Awani ni aku dah buat report polis untuk komen berbaur seks tu, printscreen tanpa nama diblurkan pon ada kalau dia nak mintak dari aku..

Aku bukan nak bekap budak ni sebab apa dia buat tu memang la benda tak patut, benda bodoh, tapi bukan pasal dia bodoh, tapi pasal dia naif. Yang bodohnya yang komen kutuk benda-benda merapu takde kene ngene..Aku ni bukan sedara budak tu pon nak bekap dia bagai..tapi dah macam melampau pulak komen-komen kutuk dia, yang paling takleh blah yang umor-umor aku pon tumpang sekaki komen kutuk kaw-kaw budak tu. Budak sesama budak kot la semua noob baru jumpa dunia nak bergadoh sesama dorang, dengki tengok awek cute ke gedik ke, dah yang dewasa pon tumpang sekaki ape cer?? Ahh takleh accept, takleh nak diagnose dalam sistem kepala otak aku ni..

Sila selami hati selami jiwa dengan pic berikut:





Bayangkan budak comel tu adik korang ke anak buah korang ke anak kandung korang ke, dengan kesilapan naif dia sebab gedik buat video camtu di usia muda ni korang nak ngata dia sampai tahap macam tu? Pernah terpikir ke nak compare video dia dengan video awek dewasa macam Sharifah Sakinah??



1 comment:

Bacalah walaupon senyap-senyap..Thanks kalau sudi komen