Sunday, November 3, 2013

Soulmate..what ta hell is that?

Aku pernah tengok satu movie Indonesia tajuk Belahan Jiwa , dalam bahasa English dia translate jadi "Soulmate", tapi cerita movie tu pasal seorang wanita lakonan Dian Sastrawardoyo, sebagai pesakit mental yang ada krisis identiti, ada 4 personaliti dalam pemikiran dia sendiri. 4 personaliti ni berkawan baik dan mengaku mereka adalah "soulmate".

Dalam filem tu, soulmate digambarkan sebagai kawan baik yang memahami dan mengasihi masing-masing lebih dari sekadar kenalan biasa (aku dah terbaca Wikipedia bahasa Indonesia, ayat-ayat pon dah semacam....)  Namun bagi aku, alangkah bestnya kalau soulmate itu juga boleh menjadi kita punya spouse or significant others, dan of course lebih tepat lagi, dalam konteks aku, ia berjantina lelaki.

Aku masih kategori bujang, bukan bujang sahaja, tapi bujang trang tang tang.. Sebab ada orang pernah cakap, status "bujang" sahaja bermaksud belum kawen lagi, tapi mungkin dah ada kekasih, or da bertunang, tapi kalau "bujang trang tang tang" maksudnya memang bergerak solo abes la, takde kekasih apatah lagi tunang. Hence..u know already what a loner I am..

Di saat kawan-kawan gua dah beranak pinak, gua masih bergerak solo..

Dari segi Islamiknya, simple je penerangan yang boleh diberikan..Belum sampai jodoh.

Dari segi complicated-nya, or logiknya, penerangan dia ialah, I haven't really fall in love yet..Complicated giler tak?

Most of you will never fall in love, and marry out of fear of dying alone
Faham tak? Kira kalau nak translate, kebanyakan orang ni kawen bukan pasal cinta, tapi tangkap muat sebab tak nak atau takut dipanggil andartu..

I must admit, I got that fear..

Kalau kita kenal sorang lelaki tu, baik macamana pon, alim macamana pon, kacak macamanapon, kaya macamana pon, kalau tak ngam, kalau takde rasa suka, kalau tak tau nak sembang apa kalau lepak bersama, asyik argue bila tak sama pendapat, atau ko cakap lain, dia faham lain, ko cerita masalah ko, dia punya response tak seperti yang kau expect sebagai contoh ko bagitau dia kau baru hilang handphone, dia balas "Haa tu la tak reti jaga barang elok-elok.." So??? Is this the kind of response that we would get from someone who understand us, care about us, love us? Kalau macam ni baik ko blah je, betul tak? Ke salah? Ada ke orang boleh terima seseorang yang macam ni sebagai kekasih hakiki (ewah)?

Aku dah jumpa soulmate aku, di sini soulmate yang aku maksudkan ialah orang yang aku boleh lepak sembang sama dalam susah dalam senang, kalau tak boleh tolong aku secara fizikal, moral pon semtiasa nampak effort dia. Selain memahami, tak kisah masalah aku complicated macam mana pon, tak kisah la salah aku sendiri ke, dia akan bagi response yang kena je ngan aku, iaitu tak buat aku lebih down, rasa lebih misery, or rasa cam nak tabohhh dia pulak kan.. Aku boleh sembang berjam-jam, selesa seronok..bila berjauhan dan ditimpa masalah, teringat kat dia dan nak cari dia, dia je yang akan cakap sesuatu yang boleh buat aku rasa less miserable..

Yup aku dah jumpa orang macam ni..ada 2-3 orang..too bad they are all female.. Takkan aku nak jadi Ellen DeGeneres plak kan? Sebab masalahnya aku tak pernah jumpa lelaki yang macam tu..Mana-mana lelaki aku kenal mesti buat aku rasa rimas. Terlalu ego lah, terlalu terhegeh-hegeh lah, terlalu laser mulut, tak memahami langsung, tak membantu langsung..segala-galanya tak kena..menyampah je rasa..

Orang lain kawen dengan soulmate dorang tak agak-agak? Ke main tangkap muat je atau dorang tak pikir panjang sangat macam aku ni, janji kawen..ke?

Akhir kata, lagu ni dan liriknya sangat mengenai jiwa aku, kiranya apa yang ada dalam kepala otak aku ada dalam lirik dia..touching seh~



Incompatible, it don't matter though
'cos someone's bound to hear my cry
Speak out if you do
You're not easy to find

Is it possible Mr. Loveable
Is already in my life?
Right in front of me
Or maybe you're in disguise

Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone

Here we are again, circles never end
How do I find the perfect fit
There's enough for everyone
But I'm still waiting in line

Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone

If there's a soulmate for everyone

Most relationships seem so transitory
They're all good but not the permanent one

Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone

And this is a good comment kat lirik lagu ni, kinda what happen to me too:
At least she is just 20 years old...

Seboleh-bolehnya aku memang tanak jadi lesbian..hahahaha~

3 comments:

Bacalah walaupon senyap-senyap..Thanks kalau sudi komen