Monday, April 28, 2014

Indahnya Alam Ciptaan-Nya

Salam, just want to share my short 2-day-1-night Autumn trip ke Great Ocean Road. I was just amazed by the landscape, the coast, the wave of the big ocean (Indian Ocean or Lautan Hindi, u know where the MH370 supposed to "ended in"~).. the canyon, the arches, the gutters and fissures on the rocks and the reefs and everything.. just make me said:


Nampaknya I still love the nature more than anything.. more than the city.. Oh macam mana nak cari kerja yang boleh merapatkan aku dengan alam seindah itu..I hate offices! photo 76_zps50919f93.gif

Ok back to the story, we were in our 1 week Easter Break, we went there with 4 cars, so we are around 30 girls (tak kira pula, bukan aku kenal semua, because we are introduced to each other atas dasar program dakwah and tarbiyyah).

We stayed at Surfside Backpacker..
Lokasi dari Google Earth

On the way, lawa seh bukit bukau ngan kambing biri-biri serta lembu..

Dah sampai tepi pantai, Skenes Creek Beach

Sangat cantik sampai semua orang nak snap pic..termasuk gueh hihi

Tengok yang depan tak sabar nak tengok laut, cantik, hijau biru, ombak besar..subhanallah

The happy kids.. kids sangat

Dikejar ombak kununnya...

On the way balik ke bilik dari main di pantai..

Inilah rumah we all sewa uollz... ada 3 bilik..

Sebelum pulang..tapi takdelah pulang, berjalan ke tempat lain pula

Sesampai The Twelve Apostles, picnic untuk lunch

Makan dalam dulang, 5-6 kepala satu dulang
Lokasi The Twelve Apostles

Subhanallah... macam tak percaya boleh sampai sini

Sekali pandang macam Broga je bukit lakang tu..

 Cantek sangat sangat..aku snap kemain lagi berlambak, tanpa gambar orang haha

Seni ciptaan Allah swt...the fissures on the rock, detailed and just beautiful

Sembahyang dulu before ke next destination..I snapped the pic cuz I couldn't join, A.B.C

Next stop, Loch Ard Gorge, not sure how to pronounce it huhu

Lokasi Loch Ard Gorge
Background terlindung apabila kanak-kanak terlalu happy join sekaki~~

Look at all the rock...and the muslimahs hehe

I just love the look of the fissures of the reefs and the colour of the sea water..

Kanak-kanak masih suka main kejar-kejar ombak..

Ada gua belakang tu..gua as in cave, not gua lu gua lu..

Lokasi London Arch

Last stop, London Arch, or used to be called London Bridge sebab mulanya bercantum dengan mainland, tapi runtuh in 1990..maka tinggal London Arch seketoi dia ja kat situ


Then we head back home, but singgah Geelong Masjid, which was once a church but was bought and became masjid. Yang adventurous nye adalah konvoi kami terpecah 2.. yang 2 kereta lepas dulu tu bagi tips kat kereta geng aku suruh belok kanan lepas Port Campbell padahal driver dorang sendiri pegi straight.

Kereta aku dan lagi satu yang bersama kami sampai Geelong sejam lebih awal dari lagi 2 kereta terdahulu tu, siap dorang yang terpisah dari kami ni rupanya masuk jalan pedalaman yang takde orang, gelap gelita, siap termasuk jalan railway yang tak siap lagi..dorang memang drive dalam ketakutan sebab sangat gelap, mengharapkan lampu kereta dan GPS je..Alhamdulillah budak-budak baik ni dibantu Allah swt...at least their trip was more adventurous and thrilling than us..

Aku bayar kat dorang AUD40 for the trip, darablah 3 kalau untuk nak tau dalam RM berapa.. hehe.. it's worth it i guess, sebab dorang yang penat-penat masak dan drive dan organized the whole thing.. and FYI, this time around (approaching winter) malam adalah lebih lama, dan siang cepat gelap, so pukul 6 dah gelap macam pukul 8 malam, we actually arrived at Geelong at around 6.45pm, dah gelap dah, dan kumpulan yang salah jalan tu sampai dalam 7.40pm, dah masuk Isyak.

I am sure we used the blue highlighted route, they perhaps used the longest one, hihi
Dengan ini aku ingin memanjatkan syukur sesyukurnya Alhamdulillah kerana mengizinkan aku sampai ke tempat-tempat ini, yang selalu aku kagumi melalui National Geographic or Discovery Channel.. YOUR CREATIONS ARE ALL AWESOME!!!

p/s: I really wish I could bring my family and good friends to these wonderful places...if only I could..

0 comments:

Post a Comment

Bacalah walaupon senyap-senyap..Thanks kalau sudi komen