Wednesday, May 28, 2014

Cadbury yang Haram, Panda Pendatang Halal

First and foremost, welcome panda to Malaysia!!

Semoga panda sayang ini selesa di rumah baru di Malaysia yang telan berjuta-juta itu..kami rela tinggal di flat setinggan demimu panda sayang!!! 

Elsa pon menyampah

Ok selepas isu panda juta tu, kita digemparkan dengan isu Cadbury ada babi....



Dah kita dikejutkan dengan benda ni, ok la fine, jangan makan dah Cadbury sampai disahkan halal balik or whatever next lah.. then tetiba gempar lebih2 lak "fanatik" Islam yang alim yang sensitif tahap kronik dengan benda haram nih bikin kecoh sampai nak saman sebab dah consume banyak sangat coklat Cadbury tu kot, sampai tak berapa nak masuk akal pointnya nak saman tuh...
Ya Allah makcik...
Agak-agakla makcik oi, berserta pakcik pakcik minah minah mamat mamat sekalian yang dok kecoh kat media sosial saban hari atas kisah ini...Ye ye lah korang risau sangat benda korang dah makan tu haram, dah korang tak tau, mana kira dosa.. sekarang dah tau takyah la makan, saman pasal dorang menipu ke apa ke tu cerita lain, memang la patut ambil tindakan tatatertib ke apa ke, JAKIM terlepas pandang tu dorang jawab sendiri dengan maha pencipta, yang korang kecoh post kat Facebook hari-hari lawak yg tak berapa nak lawak sangat psl cadbury tu babi, apakah penyudahnya? Sampai tahap mintak tanggung blood cleansing..ya Allah ya rabbi...

Dengar sikit cakap Dr MAZA ni...cubalah consult orang cerdik pandai dulu..

Benda macam ni akan buatkan Islam nampak rumit, complicated, tak fleksibel langsung... Padahal Islam adalah agama yang aman, Allah maha pengampun.. Dalam soal ni, dalam situasi ni, benda tu dah lepas, masa korang consume benda tu korang tak tahu benda tu haram, sekarang dah tahu tak payah makan, itu tanggungjawab korang sekarang. Benda lain yang korang dah tahu haram, macam bersosial pergaulan bebas, tak tutup aurat, tergedik-gedik bermaksiat bagai, merokok dan sebagainya tu lagi haram, dah tahu dok buat jugak bertahun-tahun...











Pasal keterlebihan kepandaian makcik and the geng di atas tengoklah apa dah jadi..


The Telegraph ni pon dah lama aku perhati memang suka nak buruk-burukkan Islam, tapi umat Islam sendiri yang memberi dorang bahan dan peluang.. This UK news agency ,"The Telegraph"  has been indirectly promoting Islamophobia by keep on reporting on Muslim countries' news and updates all this time, like it is their cup of tea! And these fellow ignorant Muslims are not even aware of this vulnerability.. their extreme unnecessary actions and misconducts and fanaticism are putting Islam in shame and the enemies of Islam (specially the hidden hands behind The Telegraph, Daily Mail and The Mirror!) are taking advantages of their idiocy. Not all Muslim representing Islam, dear people of the earth!

Tolonglah, hentikanlah kebodohan ini... berbaliklah kepad Islam sebenar, jangan melatah ikut emosi, ikutlah Al-Quran dan as-Sunnah...

Islam is simple

0 comments:

Post a Comment

Bacalah walaupon senyap-senyap..Thanks kalau sudi komen