Thursday, November 26, 2015

Tanya Sama itu Hud Hud


Tujuh puluh tiga pintu 
Tujuh puluh tiga jalan 
Yang sampai hanya satu jalan

Ribu-ribu Margasatua 
Mencari raja si Muraq 
Yang sampai hanya tiga puluh

tiga puluh

Uuh... Sang Algojo 
Uuh... nanti dulu

Lihat dunia dari mata burung 
Atau lihat dari dalam tempurung 
Yang mana satu engkau pilih 
Dalam kalut ada peraturan 
Peraturan cipta kekalutan 
Di mana pula kau berdiri 
Di sini

Uuh... Sang Algojo 
Uuh... nanti dulu

Berikan ku kesempatan akhir ini 
Untuk menyatakan kalimah sebenar 
Berikan ku kesempatan akhir ini 
Lai lai la lai lai lai lai

"Tanya sama itu hud-hud 
Lang mensilang 
Kui mengsikui 
Kerana dia yang terbangkan aku ke mari"

"Tanya sama itu hud-hud 
Lang mensilang 
Kui mengsikui 
Kerana dia yang terbangkan aku ke mari"

Pernah dengar lagu M Nasir ni? Deep lirik lagu dia ni, tapi nak hurai panjang pon aku ni mengaji tak la tinggi mana..

Tapi pernah la dengar cerita Nabi Sulaiman dengan burung hud hud ni, ada dalam surah an Naml, bukan al Hud ya hehe.. tapi dah tak ingat sangat, maklumlah, aku ni bab2 lagha senang ingat huhuhu
So demi blog ini aku google and tepek kat sini. Tapi yang aku dengar tu sampai ke kisah Ratu Balqis, yang tu sila la cari sendiri sebab entry aku ni bukan pasal kisah ni, ini mukadimah je huhu..

Aku nak cerita pasal 73 pintu 73 jalan, tapi yang sampai 1 jalan je, haaa tak ke sedih kalau jalan yang kita pilih tu tak sampai? Perasaan dia macam bila jem nak masuk tol. Pintu tol ada 4 je, 2 tunai, 1 TouchnGo, 1 smarttag. Tapi kita baru sampai tengok jem tetiba barisan ada 8, padahal pintu tol 4 je.. Kita pon ikut instinct atau ikut mana paling pendek kita baris je belakang tu, gamble je.. Sekali nak sampai pintu tol rupa-rupanya kita di barisan yang memotong, mana la kita taw, kita ikut je dari belakang tak nampak, so terpaksalah berebut-rebut nak masuk satu pintu tol itu. Peluang untuk berlakunya scene berlanggar dan diherdik oleh the next Kiki Kamarudin pon cerah. Stress mak nak..

Aku bertanya kat seseorang pasal 73 jalan ni, so dia pon explain, ni aku copy paste dari explaination beliau:

Ok firstly kaum syiah ... Kaum syiah ialah kaum yang berlebihan memuja Saidina Ali , sehingga ke tahap mengkafirkan khalifah lain sprti Umar , Abu Bakar dan Usman r.a ..mereka kemudian terpecah kepada 22 aliran..
Kemudian khawarij , mereka adalah golongan yang berlebihan dalam membenci saidina ali r.a Mereka berfatwa bahawa sesiapa yang melakukan dosa besar terkeluar dr Islam dan kafir . Khawarij berpecah menjadi 20 aliran..
Then , kaum muktazilah , mereka berpendapat bahawa tuhan x mempunyai sifat . Manusia melakukan pekerjaan nya sendiri dan tidak dicampuri Allah . Allah tidak dapat dilihat di dalam syurga . Org2 yg melakukan dosa besar di letakkan diantara 2 tempat dengan roh sahaja dan lain2 . Muktazilah kemudian berpecah kpd 20 aliran
Next , murjiah .. mereka menyatakan bahawa membuat dosa tidak memberi mudharat kepada iman sekiranya sudah beriman . Dan membuat kebajikan tidak memberi manfaat langsung sekiranya kafir . Mereka ini berpecah kepada 5 aliran .
Seterusnya , kaum Najariah . Mereka berpegang bahawa perbuatan manusia adalah makhluk yakni dijadikan tuhan tetapi menyatakan tuhan tidak bersifat . Najariah kemudiannya berpecah kpd 3 aliran.
Lepastu , Jabariah .. Manusia adalah "majbur" yakni tiada daya dan upaya langsung . Tiada usaha sama sekali . Golongan ini 1 aliran saja.
Last , kaum musyabbihah , golongan yang menyifatkan tuhan berupa makhluk , bertangan , berkaki dan duduk sprt manusia . Naik tangga turun tangga sprt manusia dan lain2 . Golongan ini 1 aliran saja
Kesemua di atas adalah sesat dari segi aqidah dan pegangan mereka yang menyimpang dan menyalahi ajaran Nabi yang sebenar .
Total nya 72 ..
Dan ditambah dgn 1 ahli sunnah wal jamaah menjadi 73 ...
Sumber rujukan hadis imam tarmizi dlm kitab bugyatul musytarsydin ..
Adapan kaum qadariah dan bahiyah termasuk dlm golongan muktzilah .
Eh , bahiyah dan ahmad qad-yan termasuk dlm golongan syiah
Kitab besar "i'tiqad sunnah wal jamaah "
Sekian
Wallahua'lam
So tu dia..rasa nak belajaq lagi tinggi pon takut, sampai tara tu dok ada..pening pening.. Namun begitu, menurut pengamatan gua la kan sekarang, banyak dah orang yang mula mencari ilmu agama, mendekati Islam, sebab mungkin dah rasa jiwa kosong. Jiwa yang kosong ni dahagakan makanan rohani, yakni ilmu agama, ayat al-Quran, ilmu tentang Islam, Allah swt dan rasul etc. Kebanyakan dah mula sedar kita perlu mencari tujuan hidup. Mula nak mencari the essence of our religion, our ibadah. Sebab bak kata Nouman Ali Khan, amal ibadat atau agama ni boleh jadi hanyalah sebuah sarung yang kosong kalau kita cuma buat tapi tak faham kenapa kita kena buat. Macam orang selalu cakap, tunggang terbalik sembahyang 5 kali sehari, tapi bila tanya maksud surah-surah lazim, bacaan dalam solat, tak tau, baca je la kan..so itulah pentingnya kita tahu apa kita buat, baru rasa nikmat, rasa penuh jiwa ni, takla kosong lagi..

So kebiasaannya kita ni kalau nak berubah akan mula rajin ke majlis ilmu, ke kelas agama, aktif dalam aktiviti-aktiviti berkaitan agama seperti dakwah, bergaul dengan geng-geng yang alim yang kita harap boleh bawak kita ke jalan yang benar, jalan yang diredhai Allah swt. Kita akan mula tinggal kawan-kawan lama yang masih hanyut macam kita dulu, tapi bukan lah tinggal terus, sebabnya untuk kita mencari diri kita semula (rediscover ourself gitu) , kita kena try something new; new environment, new surrounding, new companies yakni geng, different than the usual. Baru senang penemuan itu berlaku, ye dop?

Setiap kali bila nak buat benda baik mesti ada dugaan punya. Nak berubah pon dah ada dugaan, kena perli ngan member ke, kena pulau ke, kena pandang serong oleh orang yang "appear to be" alim tapi judgemental, masa tengah nak berubah pon ada dugaan dia. Dugaannya kat sini ialah, dari 73 pintu, adakah pintu yang kita bukak itu dengan niat nak berubah dan mencari redha Allah itu yang akan sampai... yang itu siapa pon tak ada jawapan , tapi insyaAllah, kita berdoa kita berjumpa dengan pintu itu.

Aku nak cerita lah kat sini, aku sendiri adalah antara orang yang pernah lalui rasa jiwa kosong, dalam tahun 2012, masa tu aku pikir nak lari je ke somewhere far, isolate myself from the people around me, the temptation around me, the maksiat, the gossip culture, the insecurity, the jealousy, the hypocrisy, the judgemental, the pressure from the society on what you should be, which, of course i'm not saying i was not a part of them all. Yes, I was all that, i'm not sure if i am not that anymore but i'm trying not to be there ever again..oh the struggle is real bro!

So flying to Australia is like , an answered prayer, "maka nikmat kami yang mana satukah yang kau dustakan? (55:13)

To cut short, Malaysia itself ada banyak group pendakwah, banyak jemaah, dan antara-antara jemaah ni kenapa mereka tidak berada dalam satu kumpulan? Sebab mereka mempunyai pendapat yang sedikit berbeza antara satu sama lain. Bukan sekadar pendapat atau ideologi, tapi juga cara pendekatan, penyampaian, perlaksanaan, module-module dan rujukan.. Aku pernah cakap kat member la, jemaah yang aku join ni (tapi please take note that i'm not declaring to be officially with them, because i dont want to be representing them, i am full of flaws)  modus operandi dia macam MLM...u know multi-level-marketing, pyramid sceme etc. Cuma beza dia MLM nak profit dalam bentuk duit, diorang iaitu jemaah ni nak profit dari segi pahala.. Diorang punya percaya kat pahala tu memang sungguh-sungguh, nak tunjuk tahap iman iaitu kepercayaan, keyakinan ke atas pahala syurga semua tu mantap. Kita? hmmm kalau dipikir-pikirkan alasan je banyak..kita punya tahap percaya kat pahala (dan segala janji Allah) ni mungkin macam kita main game nak kumpul point dalam game tu, takat tu ja..kita percaya lagi kat duit yang kita boleh pegang tu dari point dari game, kan?

Masa kat Australia tu, aku kenal dua jenis jemaah la. Kedua-duanya mempunyai approach yang hampir sama, objektif pon besar kemungkinan sama. Tapi da balik Malaysia ni aku sedar la, bukan dua je..

Aku dapat identify 4, pertama tu agak extreme, sampai laki ngan pompuan tak dibenarkan berkomunikasi secara casual langsung, naik satu kereta campur laki perempuan pon haram..Anak usrah dorang gi open house yang host dia berlainan jantina pon kena marah kena ceramah..

Yang kedua suka bid'ah kat amalan orang lain, sampai amalan baca Yaasin pon dipersoalkan sebab takda dalil yg menyokong fadilat surah Yaasin atau dalil palsu etc, amalan qasidah juga dilabel amalan bid'ah oleh jemaah ini...

Ketiga tu fleksibel, dia ada tendency untuk kelihatan liberal tapi sebenarnya tak, dia cuma tanak strict sangat sampai orang dari berminat mendekati Islam jadi nak menjauhi pulak, sebagai contoh, "instead of keep telling people about hell, let's talk about heaven.." camtu lah..maksudnya macam ni la, dari asyik cakap pasal benda-benda scary tentang Islam seperti azab neraka,larangan-laranganNya yang mungkin bagi golongan yang jauh ni rasa susah nak tinggal, so masa baru-baru nak kenal kita tak cerita lagi, tapi cerita pasal ganjaran pahala buat baik, hikmah baca al-Quran, solat segala jenis, cerita pasal keindahan syurga, bagi meleleh la air liur dorang ni dengar,rasa nak kejar, camtu la..so dari rasa Islam ni scary,banyak sangat takleh buat, dorang akan rasa sebenarnya banyak benda boleh buat. Kesimpulannya approach geng ni ialah dengan cuba menyentuh hati golongan macam ni.

Keempatnya, betul-betul tegas tapi tak menghukum. Tak nampak kecenderungan liberal tapi tak extreme, dakwah niat disampaikan kepada orang Islam yang berminat, dia akan sebarkan secara umum dengan lembut tapi tegas. Geng ni macam rileks-rileks sikit. So far aku tak kenal lagi sesiapa dari geng ni, so taktaw nak elaborate macam mana..nanti lah aku cari kat Facebook sorang hehehe..

Antara empat jemaah yang aku kenal, satu je yang aku engage sekarang. Sebab kena dengan aku, tapi taklah bermaksud aku tak berminat mengenali atau menyokong apa-apa usaha dari jemaah lain, kalau kena dengan pemahaman dan penerimaan aku, aku akan sokong. Mungkin bunyi macam aku pilih apa yang aku nak, buang yang aku tanak. Macam undang-undang Islam di sisi politician Malaysia la kan..tapi tak la macam tu sebab aku bukan force orang untuk ikut, bukan aku ni pembuat policy atau undang-undang, tapi hanya menyokong, mendukung dan mengamalkan..

Tapi yang pasti benda yang paling kena tolak ialah SYIAH... itu bukan Islam pon..google more for more info, because i'm gonna finish this entry here.. Tata!

Jangan berhenti mencari ilmu

Monday, September 21, 2015

Adventure Island of Tasmania (April punya story)

Good day, I am missing Australia...today nak publish what i have been abandoning as draft for months..post ni sebenarnya lama dipostpone...haha..so here is how it should go..

Easter Break yang lepas iaitu dari 3 April sehingga 12 April aku berjalan-jalan, cadang nak ke New Zealand tapi tiket sama mahal balik Malaysia, maka tak jadilah.

Easter Break ni seperti midterm atau mid semester break kat Malaysia, walaupon macam baru bukak je bulan 3 hari tu. So sebelum ni aku post pasal percutian backpackers ku ke Sydney and Blue Mountain, this time aku pegi ke Tasmania. Last year winter ada pegi dah, Hobart to be exact tapi join winter camp, so most of the time spent dalam hutan or they call it bushfire amenda tah..

Talk too much is no use.. ahaha abeh broken, share pic jenjalan dulu la ye..banyak gila gambar!

First mendarat kat Launceston, jenjalan ke Cataract George by cruise and walking, 2nd day tour ke Cradle Mountain..3rd day ke Hobart, 4th day tour ke Port Arthur dan Tasman Island, last day cycle around Hobart..

Cataract George, Launceston..





Then start jenjalan ke lereng-lereng bukit along Cataract George tersebut...



Da sampai Cataract Gorge
Ada orang buat rock climbing di seberang sana





Lepas tu kami pon lunch lah, share main meal, 1 dessert calamari salad, mintak air kosong, jimat hoho

Esoknya tour van ambil kami kat hostel nak ke Cradle Mountain, sebelum sampai singgah Sheffield

Ni semua kat Sheffield

Kedai jual barang collectible..


Sampailah ke Cradle Mountain selepas dalam 3 jam dalam van..subhanallah lawa

Terserempak dorang, yang lelaki tu terus "selamat datang", weollz pon "oh thank you, u speak malay?" "ohh i've been working n living in Brunei, n visited Malaysia so many times.."

Dove Lake..
Jalan-jalan ke laki lain, very huge national park this is...

Ni Lily Lake

Temperate forrest, Cradle Valley, hutan dia sempoi, macam citer Lord of the Rings, fon abeh bateri kat sini so tak banyak pic,sila ke sini untuk gambar dari website lain yang lebih pro
Hari ketiga check out n jenjalan town Launceston dengan beg 7kg sebelum ambil bas ke Hobart, turun ke selatan Tasmania

Sementara tunggu bas, kami jalan-jalan around Launceston, belakang tu Albert Hall


The next day Tasman Island and Port Arthur cruise, paling mahal antara semua, but totally freaking worth it!






Lepas on the cruise boat around Tasman Island for about 3 hours, last stop is Port Arthur..




Ferry yang pusing-pusing Port Arthur..


Our last day was spent with cycling around Hobart..Ini atas Tasman Bridge, mencabar cycle sebab path sangat sempit..


Esplanade, banyak cycling trails kat sini, ini sebelah kiri lepas turun bridge, ke kanan lagi extreme, molek jika ada gopro di kepala..

Lepas puas cycle we went back to Hobart n stopped for our late lunch around 3.30pm

Our seafood meal..

Satu la kan, satu nak cerita...bila travel barulah berpeluang untuk banyak bersosialize dengan local mat saleh, sebab nama pon duduk hostel backpackers, kira kena share sebilik dengan mana-mana orang kita tak kenal, then pi  jenjalan nak beli tu ni nak tanya tour guide segala so banyaklah interaksi dengan non-muslims foreigners berbanding pi kelas hari-hari. Melalui pengalaman aku, depa ni helpful, friendly, murah senyuman.. kita toksah cerita la pasal yang mentaliti pprt, memang ada tapi Alhamdulillah tak encounter pon, dok jumpa yang bebaik ja.. Dari segi bertolak ansur pon depa nombor 1, contoh macam dalam berjalan kaki ni, walaupon semua orang tengah laju jalan, sesak-sesak nak naik escalator ka masuk lift ka, situasi berebut-rebut tu tak berlaku, depa ni selalu memberi laluan, terlalu jaga-jaga takut menyusahkan orang seperti blocking orang lain atau langgar orang lain..memang berhemah dan bersopan la, tak tipu la ni memang pengalaman aku..kalau nak jadi pon dengan bangsa cina tapi tak ramai la, mungkin cina dari China (tak semua la, classmate aku dari China ok ja cuma atheist, selalu rasa lawak bila aku cakap aku sembahyang puasa makan halal ja, tapi dia respect je, aku tumpang solat rumah dia pon dia ok je) atau yang less educated sikit ka, kalau local chinese pon bagus-bagus jugak..

Dengan cara layanan depa ni, bak kata naqibah aku, dari segi akhlak tu depa lagi bagus la dari yang dok ada kat Malaysia, biarpon mengaku Islam, tapi sayangnya, negara depa banyak kes bunuh diri, depa tak percaya sangat perkahwinan atau senang bercerai, senang stress sebab 1 benda depa takdak, agama.. tapi nak salahkan depa tak boleh juga, macamana depa nak tertarik dengan Islam kalau perangai depa lagi elok daripada kebanyakan kita? Depa selalu jadi kes, bila dah tua, depa jadi tak taw nak kejar apa dah, tu yang kebanyakan suka travel.. muda depa pulun belajar, atau skip that then depa pulun kerja, kumpul harta.. bila semua depa dah dapat at one point depa jadi tak tau nak buat apa, di situ depa da kehabisan sumber happiness and motivation depa, sebab depa tak jumpa the purpose of life. Sebab mulanya purpose of life depa is study, then work hard to be successful, to live rich, to buy this and that, when they have all that, next is what? Ironinya compare dengan Malaysia yang hectic sesak kecik dan kita rasa stress and struggling, Australia ni punya besaq sampai depa tak payah buat bangunan bertingkat-tingkat sebab tanah banyak, tempat lawa pon banyak yang depa reserve sebagai national park,sebab depa sangat care about nature, about health ,depa punya tahap pemikiran tu memang lain lah..macam pelik kan, when they have everything, but they still can resort to committing suicide, while Malaysia yang boleh kata tak lah best mana, dari segi facilities, transportation, economy segala, suicide case tak banyak, orang bunuh sesama sendiri yang banyak..

Untuk menyokong lagi penulisan di atas tu, kiranya memula aku tak hadam sangat segala input dari naqibah aku (yang aku taip kat atas tu inspired by her input lah) , masa kat Launceston, masa tengah nak masak air kat dalam dapur hostel tu pepagi, nak buat sup, sorang laki mat saleh tegur, kawan aku tu ramah, dia yang ramah memula, aku ni tak ramah mana, jangan harap nak start, tapi last-last aku yang melayan banyak sebab perbualan menjadi serius dan kawan aku tu tak berminat perbualan yang serius mungkin, lebih kurang beginilah dialognya seingat-ingat lupa aku:

Mat Saleh:          Hi good morning
Kawan:                                 Hi good morning, having breakfast?
Mat Saleh:          Oh yeah enjoy ur meal! (macam nak blah dah)
Kawan:                 Where u from? (minah ni memang ramah, semua orang dia tanya soalan tu, bagus betul)
Mat Saleh:          I'm just from around here, I'm just delivering stuff here, some supplies..
Kawan:                                 Ohh u from here, this is a beautiful place to stay.
Mat Saleh:          Yeah, well, (sambil muka macam kemek-kemek sket,nak tunjuk ketidaksetujuan) kind of..  U enjoy it here?
Kawan:                                 Of course it's beautiful here.
Aku:                       (aku baru mencelah sebab curious kenapa dia kemek-kemek muka) U dont enjoy living here?
Mat Saleh:          (terus berhenti dari macam nak jalan keluar dari dapur tadi, terkejut aku) Well, the truth I am from Melbourne (ke Sydney, tak ingat) but I've been around, living there and here  around Australia, trying to find happiness.
Aku:                       What, ur not happy here? What's not to be happy about?
Mat Saleh:          It's the people..we are all materialistic..
Aku:                       Really? Well we find that the local here are so friendly and helpful, and kinda family-oriented..
Kawan:                                 Yeah, what do u mean materialistic, u guys are nice..
Mat Saleh:          No i mean they are friendly n helpful n all, but one thing we are lacking, spiritual needs...we are all just what u see, physical and material..
Aku:                       (this is interesting..) Do u mean like god and religion kind of thing?
Mat Saleh:          Yeah but, well, ur muslim right? U have Allah..and all ur things ur doing, it fills u inside, u have a belief which support u spiritually.. we dont, so we feel empty...
Aku:                       So u must find a religion..
Mat Saleh:          I dont really trust religion because sometime it feels like man-made..I believe in god, I  believe in Allahuakbar (aku curious gila time ni, lama aku kacau sup) but I dont believe in  those who claim to be the mesengger, the one can communicate with god and tell us what to do and all..it should be just us directly with god..there should not be Muhamad and all (ni dia yg cakap ok)
Aku:                       So u mean u dont believe in intermediaries, in prophecy? (pergh big words aku terpikir time tu,  bangga diri sat)
Mat Saleh:          Well, yeah.. (dengan muka kemek-kemek, macam takut salah cakap, takut aku                                      offended,bagus kan) because u know these people are the one leading others to hate each other’s, to kill others who dont have the same belief (oh dia tengah refer fanatics and  extremist) , u know like promising those who blow themselves up heaven with 72 virgins waiting, (aku google and found this) , it is nonsence.. that is what happen when u dont  communicate spiritually and directly with god yet trust another person, who is he, not the god himself, right?
Aku:                       Well there are some cases like that..they are the fanatics but not all..
Mat Saleh:          (dia potong) Do u believe in the martyrs will be rewarded with 72 virgins in heaven?
Aku:                       (masa ni memang aku tak pernah dengar benda ni).. noooo...never heard of thattt... (dengan  muka abeh kemek sebab memang tak pernah dengar, aku ni jujur dalam facial expression)
Mat Saleh:          Hahahaha (dia gelak kaw-kaw) yeah see?? well what's ur name?
Aku:                       I am Nur, my friend is Yana..

Mat Saleh:          Oh, Nur and Yana, well Nur, I gotta go, nice chatting with u, enjoy ur soup..enjoy ur stay  here,glad that u like it here..hope everything is good with u (sambil menepuk bahu aku dan keluar dari dapur..)

Ohh dem, the interesting conversation left hanging..but at least, altho the conversation was short, it's long enough to make me understand the struggle of these people, kira betul la apa yang naqibah aku dok cakap setiap kali lepak..bersyukur kita yang kenal Islam, dan diberi keyakinan dan kepercayaan ke atas Allah dan rasul, dont take this from granted, and I pray for this guy to find what he is looking for..and find Islam, sebab one thing make him ahead of other local mat saleh,is that he realized what they are missing, that is spiritual needs, makanan rohani..benda-benda atas dunia ni tak cukup, sebab semuanya sementara kan, well i have to keep myself reminded of this time, kadang-kadang kita taip dan cakap kemain, lepas sebulan lupa diri huhu..mintak simpang..

Monday, August 17, 2015

Knock Knock..knocking on my heart?

I am approaching 3 decades of age, which means the age where orang melayu start panggil BMW 3 series... Okai so u must know all the pressure of being single at this age bla bla bla, let's not go there, yet..maybe some other time, or maybe never..

I just feel this song is so cool..

Someone I know that don't speak Malay is wondering what the lyric means, so here I am going to try to translate it, not directly like word-to-word, just so she gets the point..Here it goes:

Knock Knock Lyric (with translation in English)

Bulan bintang kau janjikan
Tidak aku teruja
Cakap memang mudah
Semuanya mampu

You promise me stars and moon, no I am not impressed because words are just words..

Kata manis kau beri
Ku terpikat belum tentu
Cakap memang murah
Oh, kau pun tau

All the sweet talks no I'm not falling for it,cuz talk is cheap, you know that too..

Kiranya kau benar mahu
Kiranya kau benar mahuku
One, two ku sayang kamu
Jangan sakiti aku

If you really want me, if you really do, one two I will love you, just don't hurt me..

Knock knock
Mahu ku perhatian
Talk talk
Mahu ku kau buktikan
Jangan tersalah, jangan tersilap
Jangan abaikan ku

Knock knock, I want all the attention, talk talk, I want you to prove it to me, don't you ever do it,never ignore me..

Knock knock
Ku beri kau semua
Talk talk
Ku buktikan diriku
Jangan tersalah, jangan tersilap
Jangan abaikan ku

Knock knock, I'll give you my all, talk talk, I'll prove it to you, just don't you ever do it,never ignore me..

Jaga-jaga hati, jaga-jaga nanti
Kalau ku hampa kau kan rasa
Jaga-jaga hati, jaga-jaga nanti
Kalau ku terluka kau pun kan sama

Take care of my heart, please be careful
If you let me down you'll be sorry,
Take care of my heart, please be careful
If I am hurt, you will be too..

Bukan mahu tunjuk diva
Bukan nak mengada
Cuma ku tak mahu kecewa selalu
Dan andai apa ku beri
Tidak cukup untukmu
Katakan padaku apa kau mahu

No not being a diva, nor playing hard-to-get,
I just don't want to get hurt easily, and if everything is not enough,
Let me know what more you want from me..

Kiranya kau benar mahu
Kiranya kau benar mahuku
One, two ku sayang kamu
Jangan sakiti aku

If you really want me, if you really do, one two I will love you, just please don't hurt me..

Knock knock
Mahu ku perhatian
Talk talk
Mahu ku kau buktikan
Jangan tersalah, jangan tersilap
Jangan abaikan ku

Knock knock, I want all the attention, talk talk, I want you to prove it to me, don't just don't you ever wrong me,never ignore me..

Knock knock
Ku beri kau semua
Talk talk
Ku buktikan diriku
Jangan tersalah, jangan tersilap
Jangan abaikan ku

Knock knock, I'll give you my all, talk talk, I'll prove it to you, just don't you ever wrong me,never ignore me..

Jaga-jaga hati, jaga-jaga nanti
Kalau ku hampa kau kan rasa
Jaga-jaga hati, jaga-jaga nanti
Kalau ku terluka kau pun kan sama

Take care of my heart, please be careful
If you let me down you'll be sorry,
Take care of my heart, please be careful
If I am hurt, you will be too..

1, haruslah setia
2, jangan cakap bohong
Buatku nangis jangan, jangan
3, buatku tersenyum
4, ulangi dari 1

1, should be loyal
2, don't ever lie
Make me cry no, don't
3, make me smile
4, repeat from 1

Knock knock
Talk talk
Knock knock
Talk

Mahu ku hanya perhatian
Talk talk
Mahu ku untuk kau buktikan
Jangan pernah kau abaikan ku

I want all the attention
Talk talk
I want you to prove it
Don't you ever ignore me

Knock knock
Mahu ku perhatian
Talk talk
Mahu ku kau buktikan
Jangan tersalah, jangan tersilap
Jangan abaikan ku

Knock knock
I want all the attention
Talk talk
I want you to prove it
Don't you ever wrong me, never ignore me..

Knock knock
Talk talk

Wednesday, June 3, 2015

Inspiring Movie about Life and Nature

I watched some movies as some sort of a break while writing, so I am keen to share some interesting movies worth watching to keep u alive, or to boost u into appreciating life more than u do now..

Since I am in the middle of completing my other assignment, which is a 4500-word research essay (in the last blog was 9000-word thesis draft) , I wont be writing that much, but I'll edit this later to add reviews in my own words..

For the time being, here are the movies that kinda inspire me to look at life in a different way (it's not that different, i was not that materialistic even before watching them):

Into the Wild
This movie is based on true story about this pelajar cemerlang name Chris, specialized in economy if im not mistaken, tapi rasa tak suka dengan material dan harta, tiba-tiba decide to explore the nature and leaving all his stuff behind without even informing his family..you can read the sinopsis here .. It doesn't have pretty ending tho..What I learn from the movie is, material don't make u happy, like what Chris felt when he felt all the bills and everyday life as a worker of a company,it's tiring, but to get lost in isolation, away from other human is never a good choice..love keeps us going living and happy, although human make chaos, but don't be the one who makes chaos, be the one who makes peace..and insyaAllah we will be surrounded by peaceful people too..


Wild
This movie is superb..the acting is just great, well-delivered..about a recently divorced woman Cheryl who have some emotional turbulence handling with her mom's death..she is brave enough to take herself into the wood to explore nature and find her true self, being independent and all, read more here. I feel kinda related to this thing but I didn't really have to go through such a messy emotion and depression because I am blessed, my problem is just my love-life with men but I always have families and friends, leaving my comfort zone in Malaysia to discover myself in Australia in 2014 had really help me improve myself in so many levels, and it should be called back to fitrah, but unfortunately I got to feel it only for a year and a half, such a short training..but man I should be grateful..

The Road Within
This movie about 3 teenage patients running away from a behavioral facility, with the main actor as the guy with Tourettes , a nervous system disorder involving repetitive movements or unwanted sounds, and the other two suffer different type of disorder, read more here. What I feel with this movie is exactly how true what my naqibah advised me, the only way you can find out whether a person is worth to be your friends (lovers maybe) or foes is when you travel with them and see how they take care of you, and provided of course how you take care of them too.. You won't get along with everybody, they are always selfish people who befriended you to get something in return, so travel with them and see..
Cast Away
This is a famous award-winning movie, I think I dont have to explain here about it, but the movie is an eye-opener for me, of how it is to be alone and isolated from civilization. How Tom Hanks depends so much on his non-living ball as friend he named Wilson shows how we human always need someone to talk to, to give us support to keep on living, to give us hope.. When he needs the ball, we always have Allah, He does not just listen, He has given us all we have now, just always remember Him and obey Him..


Rain Man

About Tom Cruise as a greedy guy who just found out his rich dead father left him only his car but all of his fortune to Tom's brother which is kept secret from him all this while. He discovered that his older brother has autism and he at first wanting to take him to live with him so he could get the inherited fortune. The excitement starts when his brother (Dustin Hoffman) refused to travel by plane, so they have to take a long road trip to get to other place. Read here for more, I watched this some time ago, maybe 2 years ago but it still in my mind, it touched me, like how the other movies listed here did eventho it's not much about nature vs human, but it's the road trip or journey that they have in common.. How the journey, the travel they took together had enabled love and human-bonding to defeat greed and selfishness and materialism...and I love both of their acting..

Friday, May 29, 2015

A Break from Writing

Well I am in the middle of completing my final semester's assignment..just nak share my playlist when I am writing or reading..


And once in a while..

Banyak lagi la, Coldplay boleh kata semua lagu dia, and kadang-kadang Radiohead, my favourite is Creep..

And this metal cover of one of my favourite epic soundstrack is pretty good too, hilang ngantok..



Tapi this post i just want to share how one of the recent Taylor Swift's (me? Taylor Swift?) song feel so relatable to me..I mean i heard this song last year, but today i just learnt that the lyric spoke for my heart..



Hehe tak pernah pulak minat minah ni dulu sebab lagu dia semua sama je, tapi lately lagu dia jadi pop and got me interested.. lagu baru yang Bad Blood tu pon best gak, specially sebab video clip dia epic, siap ada my beloved Ellie Goulding dan Hayley William..



I totally love badass women..teehee~

Sunday, March 22, 2015

Escape to Krabi

Lagi seminggu nak fly balik ke Aussie, aku sempat pulak ke Krabi..hohoho...

Dulu plan nak honeymoon kat sana, dah tak kawen-kawen jugak so aku pi dulu, honeymoon target kat tempat jauh lagi hahaha bajet~

Kami amek tour je, pakai jalan darat, tobat takmau buat dah, next time kalau nak pi nak naik flight ja, penat and time consuming betul pakai jalan darat ni...

Walaupon van VIP tu selesa dan best, tapi penat dok dalam van ja.. huhu.. bajet habis dalam RM500+, 3 hari 2 malam.. Sebab kami plan last minute, tak dapat hotel kat Aonang beach, dok kat pekan Krabi yang bukan di tepi laut huhu.. Lagi satu big mistake kami ialah pegi pada CNY.. packed gila masa kat border, 2 jam kat situ je..gila punya dugaan..

On the way balik kami singgah Hatyai dan Danok..a piece of advice here, jangan naik gajah kat Hatyai.








 
















Krabi memang best, specially air laut dia yang jernih gila tu..ciptaanNya yang indah..i'll visit there again next year!