Saturday, June 16, 2012

You don't have to become a Saint to become Sane..beybeh!

Melihat kalendar lalu melihat kedua kalinya, dan melihat lagi..dan lagi..APAAA??

9Gag ajer~
Damn it's June!! Damn it damn damn dayummm! (aku terasa cool dow sebut "damn..", rasa sungguh Amarika~)
Damn June, u make me feel so old, but come on, I had stopped aging since last year..don't worry be happy..http://www.emocutez.com

Ok let us discuss about the topic of this entry..

Saint:
A saint is a holy person. In various religions, saints are people who are believed to have exceptional holiness. -Wiki-ed out at the one and only wicked Wikipedia.
Jadi gua rase ustaz tu boleh dikategorikan sebagai saint la dalam bahasa orang putih ni..

Sane:
Adjective:
(of a person) Of sound mind; not mad or mentally ill: "hard work kept me sane".
(of an undertaking or manner) Reasonable; sensible.
Makna kata orang yang leh berfikiran waras, leh bezakan antara buruk baik, berkelakuan siuman dan bertamadun..

Ho yeah, agak-agak y'all dah boleh nampak hala tuju tulisan ku ini? Kalau ya, lu ngan gua geng bro, soulmate gitu, jom lepak minum same~http://www.emocutez.com

Gua bagi satu contoh senario (gitu-gitu ok)..


Neelofa:         Beb, ko ni ayah ko baru meninggal, ko selamber katak je nak gi konsert la ape la, time-time cenggini baik ko dok umah berdoa, mengaji, sedekah al-Fatihah etc kat arwah ayah ko..Tudung pon tetiba dah on off plak skang..

Fazura:          Dah tu ko nak spesis apa kalau bukan katak? Salamander?? Ko nak aku berkabung je ke seumor hidup? Dalam Islam pon tak bagi umat-umat dia menangisi kematian lama-lama sangat, life must go on..Dan itu hal aku la nak pakai tudung ke tak ke, ko pon pakai je tudung, sembahyang takde a cukup, simpan je la nasihat tu kat ko sendiri..Ade hati nak basuh aku konon..

~amacam? Boleh gua apply jadi penulis skrip drama petang-petang?http://www.emocutez.com


Aku rasa banyak dah entry aku jumpa kat blog lain yang cakap pasal ungkapan tak releven ini yang berbunyik "ko ni bajet alim a nak tegor-tegor orang, cermin diri dulu aa!"

Bak kata Jai kat Malik dalam KL Gengster :

"Ko tak payah nak azankan aku ar..aku rasa ko lagi teruk dari aku, tak sesuai cakap camni.."
Muka memang mintak penyepak punyer..tapi gua suke dia bro,berlakon memang bukan sekadar tahap drama petang2~
Si "nenek-nenek" ni yang bila buat salah orang tegur, disebabkan dia memang buat salah,so takde idea nak sangkal balik , lalu diorang ni akan tunding jari balik kat orang yang tegur diorang.. Sampai bila dia nak terus buat salah? Ntah dia tahu ntah tak yang dia tengah buat salah, sebab tu orang tegor, tapi tak boleh terima, sebab ego ke? Sebab ape? Aku pon tak paham..

Bagi mangkuk-mangkuk ni, semua orang kena jadi ustaz or ustazah dulu baru leh tegur, camtu?
Ni komen kat entry tajuk Pelajar Genius Nur Amalina Berubah Kerana Kejutan Budaya? 

Cik Amalina ni pernah jadi feymes emes sebab dapat 17 A SPM suatu ketika dahulu.. So pongpang pongpang la dia share pasal tips and everything of her success lah.. Tetiba tahun ni jadi feymes emes lebih dari dulu sebab gambar-gambar terkini dia yang seksi lagi menyeksikan tersebar (takdelah tersebar, dia sendiri yang upload kat FB, bukan orang lain tolong upload, orang lain cuma tolong Save Image As dan upload balik untuk mengutuk je hehe)

Maka ramai la kan manusia prihatin (yang bebudak jahiliyah addresskan sebagai "ustaz/ustazah segera") menegur, membuat entry mengkritik/komen beliau akibat terkejut/terkesima dengan perubahan mengejut ni..Bebudak jahiliyah ni pulak berusahalah taip komen nak bekap si Amalina, sebagai contoh kat atas tu la.. Dipanggil "berusaha" sebab untuk menegakkan benang yang basah, aku yakin ia memerlukan usaha yang dasyat~~http://www.emocutez.com

Ok fine lah, yang tegur-tegur nasihat tu maybe bukan ustaz or ustazah or ulamak, tok imam  ke ape ke, so bebudak jahil ni tanak terima la kan.. Tapi bila seorang yang memang di-recognise-kan sebagai ustaz menegur, melatah jugak bebudak jahil ni..

Minah otak "lagging" ni melenting kat blog Imam Muda ...sumpah stress baca komen dia~ada jugak manusia camni!

Haa..dah ?? Ustaz tegur pon melenting, apa cer? itu ustaz kot weh, ko nak orang baik macamana lagi tegur ko? Malaikat? Malaikat Izrael la yang konfem datang melawat ko pun, ko, aku , dia dan semua~~ p/s:actually ustaz bukan tegur dia pon, dia tulis kat blog dia, yang minah tu terasa macam kena sembur depan-depan apa hal? haishhh *@&$*#~@ betul!

Ni komen kat video youtube Ustaz Kazim..biadab sungguh budak-budak sekarang..

Memula melenting bila orang tegur, sebab orang yang tegur tu tak cukup sempurna katanyer, tak cukup baik.. Dah tu yang baik (da dapat title ustaz weh, ko ada? bapak ko ada?) tegur ko takleh terima gak..Apa kejadahnye point ko ni weh?

Nak nasihat dan tegur orang, kalau nak tunggu orang betul-betul baik bebas dosa maksum macam nabi-nabi baru boleh tegur, memang tak de sape boleh nasihat sape-sape lah..Tah-tah perkataan "nasihat" pon tak wujud..Yang wujud perkataan "fitnah", "temberang", "auta-perkasa" dan sebagainya je la..Cikgu dok nasihat budak-budak jangan monteng pon tak leh sebab cikgu pon pernah ponteng muda-muda dulu.. Mak nak tegor anak jangan kencing malam (atas tilam) pon takleh sebab mak kecik-kecik pon penah buat..Polis tegur orang guna handphone masa drive pon takleh sebab mesti polis tu pernah buat jugak..Ishh apa pon tak boleh lah!http://www.emocutez.com

Video ni contoh nak tegur atau nasihat tak kena tempat..Dah la tahu maki je, yang paling tak leh blah diri sendiri lagi teruk trang tang tang...kalau camni korang nak melenting memang logik la..

Sebab tu gua nak tekankan, kalau ye pon lu tak cukup ilmu agama (macam gua ni la kan), jangan nak ego tak tentu pasal sangatlah, kalau da sah-sah salah, yang budak kecik tadika pon tahu salah, nak bekap diri sendiri pe lagi? Apa tah lagi kalau yang tegur tu orang-orang pandai, alim, lebih tahu.. Kalau sakit hati pon tak yah nak melenting maki balik dan cari kesalahan orang tu balik, yang menampakkan kebodohan kita je.. Seriously beb, kalau tak pakai ilmu agama pon, pakai otak yang waras, based on moral grounds and reasoning, u should be able to tell what's wrong what's right.. Sanity in you..gunakan lah your god-given sanity..
Ni komen pakai akal ke? Cakap baju tutup aurat tu MEMBOSANKAN??
Tengok dua komen dalam petak merah..like seriously bro? *Knock knock on those skulls* 
Okay this is not a politic blog or entry or anything..Tapi lu sendiri boleh tengok, mana betul mana salah di sisi agama..Maybe we are not perfect, maybe kita pernah sinned that way; salam peluk pegang bukan muhrim suatu ketika dahulu, but we know that what we did is sin..we don't show but that's not hypocrisy, we don't show cuz we regret it..we are ashamed of it, and we won't be doing it anymore..and it is between you and Him (your sin and secret).. If we did it openly, proudly, that is not just about us (individually) anymore..not just our own self, but the whole image of Islam is affected.. So there is no "kubur aku kubur aku lah.." Hey yang ko dah ngaku ko sama agama ngan aku, tapi tak follow tuntutan agama, memalukan agama aku, ko nak suruh aku senyap? Islam is taken as Ummah..ni Islam beb, bukan agama Ayah Pin..
In order to achieve unity of the Muslim Ummah as the essence of Muslim power and to prevent any adverse move against such unity, the Muslims should: 1) Adopt Hassanul Banna’s steps and modes of reforms, to wit: 1) To reform oneself, 2) To reform ones family, 3) To reform ones society, 4) To free the society from the colonialists, 5) To establish Islamic government, 6) To revive the Khilafat, and 7) To lead the world to the path of Allah s.w.t. -The Unity of Ummah as the Essence of Muslim Power
But the point here from the picture is actually, benda ni dah terang lagi bersuluh, boleh pulak the second highlighted comment cakap, siapalah kita untuk menilai..haaa??? We still got our sanity, we can evaluate this, our brain can compute this, we can surely reason this out..the system won't get crashed, this is not even a calculus questions..this is too simple to judge..http://www.emocutez.com
Tanak ditegor? takpe, sok mati guling-gulingkan mayatmu sendiri masuk lam kubur...
You don't have to become a saint to become sane.. ...Meet Uncle Hussein*tiba-tiba~
Lagi contoh orang buat salah nak bidas lalu gunakan alasan basi tak releven...Ahmad Idham ni boleh tahan mulut dia ni, banyak peminat sangat dah kot, sumber sini
You might want to check out this entry too..about how sinning become normal, making a preacher sounds wrong when preaching..

0 comments:

Post a Comment

Bacalah walaupon senyap-senyap..Thanks kalau sudi komen