Monday, September 21, 2015

Adventure Island of Tasmania (April punya story)

Good day, I am missing Australia...today nak publish what i have been abandoning as draft for months..post ni sebenarnya lama dipostpone...haha..so here is how it should go..

Easter Break yang lepas iaitu dari 3 April sehingga 12 April aku berjalan-jalan, cadang nak ke New Zealand tapi tiket sama mahal balik Malaysia, maka tak jadilah.

Easter Break ni seperti midterm atau mid semester break kat Malaysia, walaupon macam baru bukak je bulan 3 hari tu. So sebelum ni aku post pasal percutian backpackers ku ke Sydney and Blue Mountain, this time aku pegi ke Tasmania. Last year winter ada pegi dah, Hobart to be exact tapi join winter camp, so most of the time spent dalam hutan or they call it bushfire amenda tah..

Talk too much is no use.. ahaha abeh broken, share pic jenjalan dulu la ye..banyak gila gambar!

First mendarat kat Launceston, jenjalan ke Cataract George by cruise and walking, 2nd day tour ke Cradle Mountain..3rd day ke Hobart, 4th day tour ke Port Arthur dan Tasman Island, last day cycle around Hobart..

Cataract George, Launceston..





Then start jenjalan ke lereng-lereng bukit along Cataract George tersebut...



Da sampai Cataract Gorge
Ada orang buat rock climbing di seberang sana





Lepas tu kami pon lunch lah, share main meal, 1 dessert calamari salad, mintak air kosong, jimat hoho

Esoknya tour van ambil kami kat hostel nak ke Cradle Mountain, sebelum sampai singgah Sheffield

Ni semua kat Sheffield

Kedai jual barang collectible..


Sampailah ke Cradle Mountain selepas dalam 3 jam dalam van..subhanallah lawa

Terserempak dorang, yang lelaki tu terus "selamat datang", weollz pon "oh thank you, u speak malay?" "ohh i've been working n living in Brunei, n visited Malaysia so many times.."

Dove Lake..
Jalan-jalan ke laki lain, very huge national park this is...

Ni Lily Lake

Temperate forrest, Cradle Valley, hutan dia sempoi, macam citer Lord of the Rings, fon abeh bateri kat sini so tak banyak pic,sila ke sini untuk gambar dari website lain yang lebih pro
Hari ketiga check out n jenjalan town Launceston dengan beg 7kg sebelum ambil bas ke Hobart, turun ke selatan Tasmania

Sementara tunggu bas, kami jalan-jalan around Launceston, belakang tu Albert Hall


The next day Tasman Island and Port Arthur cruise, paling mahal antara semua, but totally freaking worth it!






Lepas on the cruise boat around Tasman Island for about 3 hours, last stop is Port Arthur..




Ferry yang pusing-pusing Port Arthur..


Our last day was spent with cycling around Hobart..Ini atas Tasman Bridge, mencabar cycle sebab path sangat sempit..


Esplanade, banyak cycling trails kat sini, ini sebelah kiri lepas turun bridge, ke kanan lagi extreme, molek jika ada gopro di kepala..

Lepas puas cycle we went back to Hobart n stopped for our late lunch around 3.30pm

Our seafood meal..

Satu la kan, satu nak cerita...bila travel barulah berpeluang untuk banyak bersosialize dengan local mat saleh, sebab nama pon duduk hostel backpackers, kira kena share sebilik dengan mana-mana orang kita tak kenal, then pi  jenjalan nak beli tu ni nak tanya tour guide segala so banyaklah interaksi dengan non-muslims foreigners berbanding pi kelas hari-hari. Melalui pengalaman aku, depa ni helpful, friendly, murah senyuman.. kita toksah cerita la pasal yang mentaliti pprt, memang ada tapi Alhamdulillah tak encounter pon, dok jumpa yang bebaik ja.. Dari segi bertolak ansur pon depa nombor 1, contoh macam dalam berjalan kaki ni, walaupon semua orang tengah laju jalan, sesak-sesak nak naik escalator ka masuk lift ka, situasi berebut-rebut tu tak berlaku, depa ni selalu memberi laluan, terlalu jaga-jaga takut menyusahkan orang seperti blocking orang lain atau langgar orang lain..memang berhemah dan bersopan la, tak tipu la ni memang pengalaman aku..kalau nak jadi pon dengan bangsa cina tapi tak ramai la, mungkin cina dari China (tak semua la, classmate aku dari China ok ja cuma atheist, selalu rasa lawak bila aku cakap aku sembahyang puasa makan halal ja, tapi dia respect je, aku tumpang solat rumah dia pon dia ok je) atau yang less educated sikit ka, kalau local chinese pon bagus-bagus jugak..

Dengan cara layanan depa ni, bak kata naqibah aku, dari segi akhlak tu depa lagi bagus la dari yang dok ada kat Malaysia, biarpon mengaku Islam, tapi sayangnya, negara depa banyak kes bunuh diri, depa tak percaya sangat perkahwinan atau senang bercerai, senang stress sebab 1 benda depa takdak, agama.. tapi nak salahkan depa tak boleh juga, macamana depa nak tertarik dengan Islam kalau perangai depa lagi elok daripada kebanyakan kita? Depa selalu jadi kes, bila dah tua, depa jadi tak taw nak kejar apa dah, tu yang kebanyakan suka travel.. muda depa pulun belajar, atau skip that then depa pulun kerja, kumpul harta.. bila semua depa dah dapat at one point depa jadi tak tau nak buat apa, di situ depa da kehabisan sumber happiness and motivation depa, sebab depa tak jumpa the purpose of life. Sebab mulanya purpose of life depa is study, then work hard to be successful, to live rich, to buy this and that, when they have all that, next is what? Ironinya compare dengan Malaysia yang hectic sesak kecik dan kita rasa stress and struggling, Australia ni punya besaq sampai depa tak payah buat bangunan bertingkat-tingkat sebab tanah banyak, tempat lawa pon banyak yang depa reserve sebagai national park,sebab depa sangat care about nature, about health ,depa punya tahap pemikiran tu memang lain lah..macam pelik kan, when they have everything, but they still can resort to committing suicide, while Malaysia yang boleh kata tak lah best mana, dari segi facilities, transportation, economy segala, suicide case tak banyak, orang bunuh sesama sendiri yang banyak..

Untuk menyokong lagi penulisan di atas tu, kiranya memula aku tak hadam sangat segala input dari naqibah aku (yang aku taip kat atas tu inspired by her input lah) , masa kat Launceston, masa tengah nak masak air kat dalam dapur hostel tu pepagi, nak buat sup, sorang laki mat saleh tegur, kawan aku tu ramah, dia yang ramah memula, aku ni tak ramah mana, jangan harap nak start, tapi last-last aku yang melayan banyak sebab perbualan menjadi serius dan kawan aku tu tak berminat perbualan yang serius mungkin, lebih kurang beginilah dialognya seingat-ingat lupa aku:

Mat Saleh:          Hi good morning
Kawan:                                 Hi good morning, having breakfast?
Mat Saleh:          Oh yeah enjoy ur meal! (macam nak blah dah)
Kawan:                 Where u from? (minah ni memang ramah, semua orang dia tanya soalan tu, bagus betul)
Mat Saleh:          I'm just from around here, I'm just delivering stuff here, some supplies..
Kawan:                                 Ohh u from here, this is a beautiful place to stay.
Mat Saleh:          Yeah, well, (sambil muka macam kemek-kemek sket,nak tunjuk ketidaksetujuan) kind of..  U enjoy it here?
Kawan:                                 Of course it's beautiful here.
Aku:                       (aku baru mencelah sebab curious kenapa dia kemek-kemek muka) U dont enjoy living here?
Mat Saleh:          (terus berhenti dari macam nak jalan keluar dari dapur tadi, terkejut aku) Well, the truth I am from Melbourne (ke Sydney, tak ingat) but I've been around, living there and here  around Australia, trying to find happiness.
Aku:                       What, ur not happy here? What's not to be happy about?
Mat Saleh:          It's the people..we are all materialistic..
Aku:                       Really? Well we find that the local here are so friendly and helpful, and kinda family-oriented..
Kawan:                                 Yeah, what do u mean materialistic, u guys are nice..
Mat Saleh:          No i mean they are friendly n helpful n all, but one thing we are lacking, spiritual needs...we are all just what u see, physical and material..
Aku:                       (this is interesting..) Do u mean like god and religion kind of thing?
Mat Saleh:          Yeah but, well, ur muslim right? U have Allah..and all ur things ur doing, it fills u inside, u have a belief which support u spiritually.. we dont, so we feel empty...
Aku:                       So u must find a religion..
Mat Saleh:          I dont really trust religion because sometime it feels like man-made..I believe in god, I  believe in Allahuakbar (aku curious gila time ni, lama aku kacau sup) but I dont believe in  those who claim to be the mesengger, the one can communicate with god and tell us what to do and all..it should be just us directly with god..there should not be Muhamad and all (ni dia yg cakap ok)
Aku:                       So u mean u dont believe in intermediaries, in prophecy? (pergh big words aku terpikir time tu,  bangga diri sat)
Mat Saleh:          Well, yeah.. (dengan muka kemek-kemek, macam takut salah cakap, takut aku                                      offended,bagus kan) because u know these people are the one leading others to hate each other’s, to kill others who dont have the same belief (oh dia tengah refer fanatics and  extremist) , u know like promising those who blow themselves up heaven with 72 virgins waiting, (aku google and found this) , it is nonsence.. that is what happen when u dont  communicate spiritually and directly with god yet trust another person, who is he, not the god himself, right?
Aku:                       Well there are some cases like that..they are the fanatics but not all..
Mat Saleh:          (dia potong) Do u believe in the martyrs will be rewarded with 72 virgins in heaven?
Aku:                       (masa ni memang aku tak pernah dengar benda ni).. noooo...never heard of thattt... (dengan  muka abeh kemek sebab memang tak pernah dengar, aku ni jujur dalam facial expression)
Mat Saleh:          Hahahaha (dia gelak kaw-kaw) yeah see?? well what's ur name?
Aku:                       I am Nur, my friend is Yana..

Mat Saleh:          Oh, Nur and Yana, well Nur, I gotta go, nice chatting with u, enjoy ur soup..enjoy ur stay  here,glad that u like it here..hope everything is good with u (sambil menepuk bahu aku dan keluar dari dapur..)

Ohh dem, the interesting conversation left hanging..but at least, altho the conversation was short, it's long enough to make me understand the struggle of these people, kira betul la apa yang naqibah aku dok cakap setiap kali lepak..bersyukur kita yang kenal Islam, dan diberi keyakinan dan kepercayaan ke atas Allah dan rasul, dont take this from granted, and I pray for this guy to find what he is looking for..and find Islam, sebab one thing make him ahead of other local mat saleh,is that he realized what they are missing, that is spiritual needs, makanan rohani..benda-benda atas dunia ni tak cukup, sebab semuanya sementara kan, well i have to keep myself reminded of this time, kadang-kadang kita taip dan cakap kemain, lepas sebulan lupa diri huhu..mintak simpang..

0 comments:

Post a Comment

Bacalah walaupon senyap-senyap..Thanks kalau sudi komen